Wielerbelofte Mats Raeymaekers organiseert rennersbal

De negentienjarige Mats Raeymaekers ziet er zelfs na het wielerseizoen afgetraind uit. De wielerbelofte uit de Brouwersstraat neemt zijn rennersvak dan ook heel ernstig.
Het wielrennen is hem met de paplepel ingegeven. “Mijn vader koerste en mijn opa langs moeders kant was best goed in het koersen op rollen. Zo gek is het dus niet dat ik ook bezeten raakte van de wielersport”, begint hij zijn verhaal. Mats is nu aan de slag bij de beloftes onder de 23 en rijdt voor Bianchi-Lotto cyclingteam. Op zijn palmares prijken al tientallen overwinningen. Dit jaar behaalde hij één overwinning en heel wat knappe resultaten in klassieke wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik en Romsée-Stavelot-Romsée. “Die laatste koers is bij niet iedereen even goed gekend. Maar je kan die rustig als een klassieker beschouwen bij de beloftes en de eliterenners zonder contract”, legt Mats uit.
Mats zit op al op de koersfiets vanaf zijn elfde. “Een van mijn eerste koersfietsen kan ik me nog goed herinneren. De kader kwam van een wielrenster uit de Nederlandse damesploeg. Op die fiets zetten ik voor het eerst mijn eigen naam. Vanaf dan werd fietsen het belangrijkste doel in mijn leven. Ik was niet zo meteen het schoolse type en toen ik naar de Vlaamse Topsportschool kon, twijfelde ik geen seconde. Omdat de topatleten voor het wielrennen in Gent zijn gelokaliseerd, moest ik op internaat in de Arteveldestad.” Nu zijn topsportschool erop zit, legt hij alles toe op een carrière als wielrenner. “Ik heb een contract met VDAB dat me drie jaar vrijstelt om in te gaan op werkaanbiedingen. Zo kan ik alles op het wielrennen zetten. De VDBA-overeenkomst is wel gebonden aan mijn resultaten en wordt jaarlijks bekeken”, aldus nog Mats.
Vroeger legde de Stabroekse atleet zich zowel toe op het pistewerk als op koersen op de weg. Zo werd hij op de piste onder meer kampioen bij het ploegkoersen en achtervolging. “Het pistewerk bouw ik echt af. Er is weinig toekomstperspectief. De pistedisciplines waarin ik sterk ben, zijn bijvoorbeeld onlangs geschrapt als Olympische nummers. Dat zegt ook al iets.” Het is dus logisch dat Mats zich toelegt op het wegrennen. “Dit jaar heb ik veel bijgeleerd. Dat wil ik volgens seizoen graag verzilveren. In maart neem ik deel aan de Ronde van Marokko. Dat is een elfdaagse rittenwedstrijd zonder rustdag die deel uitmaakt van de UCI Africa Tour. Twee weken na deze ronde wordt Luik-Bastenaken-Luik gereden. Daar wil ik me laten zien. Ook Romsée-Stavelot-Romsée ligt me wel. Hier wil ik toch bij de eerste vijf eindigen en als het wat meezit, kan ik die klassieker ook winnen.”
Mats wordt nu getraind door Jeroen Dingemans. Hij is ook trainer van onder meer Kevin Pauwels en werkt samen met Marc Herremans. Zoals elke jonge coureur droomt ook Mats ervan beroepsrenner te worden. “Als 19-jarige heb ik nog heel wat groeimogelijkheden. Nu al is duidelijk dat tijdrijden en klimmen we wel liggen. Wanneer er een sprint bergop is, ben ik ook van de partij”, onderstreept Mats. Meedraaien in de Leopardploeg lijkt hem het summum, zoiets als voetballen bij Barcelona. “Als we naar eigen land kijken, is de Lottoploeg een prachtig team om in mee te draaien.” Mats lijkt even weg te dromen, maar landt vlug als we het hebben over zijn eerste rennersbal. “Het is de eerste keer dat we dat doen. Een eigen supportersclub beginnen, moet nu nog niet. Het brengt onrechtstreeks te veel stress met zich mee. Maar een rennersbal zie ik wel zitten”, besluit het wielertalent. EVDW
Info : www.mats-raeymaekers.be

Rennersbal Mats
Zaterdag17 decmeber – Aanvang 19.30u – Zaal De Rosmolen – Kaarten in vvk: 4 euro, aan de kassa 5 euro.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *