Werk van Marten Melsen in veilinghuis te Bern

Eric Adriaenssens en Jan Melsen met het werk “De les in bieënteelt”

STABROEK/BERENDRECHT – Onlangs werd bij het veilinghuis Dobiachofsky in Bern (Zwitserland) een schilderij van kunstschilder Marten Melsen (1870-1947) aangeboden. Jan Melsen, kleinzoon van de kunstschilder,  kwam het werk op het spoor en verwittigde zijn kennissenkring van dit uitzonderlijk aanbod.

“Ik ben al jaren lid van  “artprice”, een overkoepelende site van alle veilinghuizen over gans de wereld. Wanneer er een werk van uw geselecteerde kunstenaar wordt aangeboden word je verwittigd”, zegt Jan Melsen. “Ik kreeg van het veilinghuis in Bern het bericht dat het schilderij “De les in bieënteelt” te koop werd aangeboden. Ik wist van het bestaan van drie versies  van “De les in bijenteelt”, maar nu dook een nieuwe versie op,  dit was echt een verrassing.  Ik weet dat mijn goede vriend  notaris Eric Adriaenssens uit Berendrecht op zoek was naar een schilderij van Marten Melsen en bracht hem op de hoogte”, aldus Jan.  “Ik heb niet getwijfeld en heb het kunstwerk aangekocht”, zegt Eric.  

Eric Adriaenssens werd maandagavond 17 oktober verrast, net als Jan Melsen zelf. Het was de eerste keer dat ze het schilderij in het echt te zien kregen! Ze openden het nog verpakte kunstwerk, bijna met bevende handen uit nieuwsgierigheid, in aanwezigheid van de leden van de werkgroep die ijveren voor het voortbestaan van het huis van Marten Melsen aan het Hoogeind in Stabroek. Met name burgemeester  Rik Frans, drs. Peter Thoben (Museum Kempenland Eindhoven), Erwin Joos (conservator Eugeen van Mieghem Museum), Pia De Winter en Marc Boelens (groot kunstverzamelaar en -expert),

Het verpakte kunstwerk werd zorgvuldig uitgepakt

Het recent nieuw ontdekt en totaal onbekende werk van Marten Melsen “Conferentie” of “De les in Bieënteelt”  komt uit een Zwitserse privé-verzameling waar het mogelijk al meer dan 70 jaar verbleef. Het schilderij dateert vermoedelijk van 1928 en is geschilderd op een houten paneel van 70 x 85 cm groot.  Marten Melsen heeft 2 thema’s  geschilderd rond imkers. Het werk Conferentie, en de Bieboeren op stap naar hun jaarlijks teerfeest. Van deze laatste versie bezit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen KMSKA sinds 1940 ook een versie, geschilderd in 1937.

Het schilderij “Conferentie” of “De les in Bieënteelt”

Het tafereel op het schilderij ademt de stijl van Marten Melsen uit. Boeren, met weerom de gekende figuur van Hein Verhoeven (rechts vooraan), gezeten in een café, luisteren geboeid naar de spreker die uitleg geeft over de bijen.  De lesgever lijkt op  Camille Huysmans, socialist en staatsminister van België.  “In mijn grootvader zijn archieven vind ik hierover niets terug, maar Melsen en Huysmans waren wel leeftijdsgenoten . Wanneer je het schilderij aandachtig bekijkt  herken je misschien het magere gestalte van de Antwerpse politieker.   Maar ik blijf erbij dat het hier om lookalike gaat”, zegt Jan Melsen. Bovenaan het schilderij merk je een geschilderd plaatje met de vermelding “‘Polderland Stabroek’.

Aan de achterzijde van het schilderij prijkt een papiertje met de vermelding Camille Huysmans

“ Ik ben erg tevreden met het schilderij, hoe langer er ik naar kijk, hoe mooier ik het vind. Dit tot nu toe onbekend werk,  verwijst naar het grotere schilderij van de bieboeren dat in de vergaderzaal van de firma Aertssen te Stabroek hangt”, geeft Eric mee.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *