Wereldprimeur’: Genealogie vanuit je luie zetel


Roosendaal, Essen en Kalmthout gaan online met oude burgerlijke stand en parochieregisters

De Nederlandse stad Roosendaal en de Belgische gemeenten Essen en Kalmthout pakken uit met een gezamenlijke, grensoverschrijdende wereldprimeur: de drie besturen, van wie de geschiedenis nauw met elkaar is verweven, plaatsen hun burgerlijke stand en parochieregisters op het internet. Een project dat heel wat stamboomonderzoekers zal aanspreken! Op 21 maart wordt de unieke samenwerking voorgesteld in GC de Oude Pastorij in Essen.
Grensoverschrijdend en grensverleggend
In 2000 werden alle akten al op microfilm gezet en gerestaureerd. Op deze manier was bewaring verzekerd. Nu we volop in het digitale tijdperk zitten, lonkte een nieuwe uitdaging. Gemeentearchivaris Joss Hopstaken en applicatiebeheerder Paul van den Bosch van de gemeente Roosendaal, Jean Bastiaensen (Burgerzaken Kalmthout) en Stef Loos en Joris Mathysen (Burgerzaken Essen sloegen de handen in elkaar. Samen zorgden ze ervoor dat het archiefmateriaal nu ook toegankelijk is via internet.
Met dank aan de Mastboom-Brosensstichting.
Het inscannen van de meer dan 26.000 akten kon enkel gerealiseerd worden dankzij het immense nalatenschap van de schatrijke, excentrieke meester Henri Mastboom. Het project paste perfect bij de doelstellingen van zijn stichting. Door de interesse voor zijn regionale geschiedenis, vervullen Essen en Kalmthout vandaag een pioniersrol in België. In Nederland zijn al heel wat gemeenten overgegaan tot het digitaliseren van hun oude akten. In België is dat heel uitzonderlijk.
Op zoek in het virtueel archief
Via de gemeentelijke websites vind je vanaf eind maart het virtueel archief terug: de registers van de burgerlijke stand en zijn voorlopers – de parochieregisters – van 1603 tot 1900. Binnen elk register kan je zoeken naar de authentieke geboorte-, huwelijks- of overlijdensakten en ze afdrukken in kleur. Niet alle akten zijn in het Nederlands, vele zijn in het Latijn en enkele in het Frans. Een vertaling krijg je er uiteraard niet bij. Aan een databank om je zoektocht te vereenvoudigen, wordt nog gewerkt. Onder de gebruikers zullen we voornamelijk genealogen vinden. Maar ook notarissen kunnen er baat bij hebben.

Lancering digitale burgerlijke stand en parochieregisters van Roosendaal, Essen en Kalmthout op woensdag 21 maart in GC de Oude Pastorij, Essendonk 3 in Essen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *