Weer plofkraak in Stabroek

Woensdag 15 juli even voor vier uur pleegden overvallers een plofkraak in het filiaal van Bpost aan de Abtsdreef in Stabroek. Tien maanden geleden werd het BPN Parisbas Fortiskantoor vlak naast het postgebouw ook al het slachtoffer van een plofkraak. De buurt reageert ongerust.

Kort voor vier uur werd de buurt rond warenhuis Colruyt opgeschrikt door een hevige knal, die gepaard ging met sterke rookontwikkeling. Gangsters bliezen de geldautomaat van de post op. Enkele minuten later was zowel de politie, ontmijningsdienst DOVO als het gerechtelijke labo ter plaatse voor onderzoek. De schade aan het filiaal van Bpost is groot.

“Het gaat inderdaad om een plofkraak”, bevestigt Christel Minne van het parket van Antwerpen. “Het onderzoek is nog volop aan de gang en er zijn nog veel onduidelijkheden. Van een mogelijke buit is nog niks geweten. Volgens Dovo werden er geen explosieven gebruikt maar werkten de daders met een combinatie van zuurstof en gas”, aldus nog Minne.

De plofkraak is volgens de eerste informatie gelukt, de daders konden geld buitmaken. “De grootte van de buit is nog onduidelijk”, zegt het parket. Het verdere onderzoek wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie.

t Polderke sprokkelde reacties van de buurtbewoners.

Swa Van Wijk en zijn echtgenote wonen vlak over warenhuis Colruyt. “Mijn vrouw dacht eerst dat de knal uit de haven kwam. Maar al vlug werd duidelijk dat het aan de straatkant te doen was. Ik ben niet meteen naar buiten gehold, maar ik hoorde plots een wagen met gierende banden wegrijden in de richting van Berendrecht. Omdat ik wel iets van auto’s en motoren ken, viel me dat geluid meteen op. Ik ben er zeker van dat het om een erg snel voertuig ging. De manier waarop die auto accelereerde, hoor je maar heel af ten toe.” Zijn echtgenote vindt het erg dat er opnieuw zo’n gewelddadige plofkraak is gebeurt vlak bij hun huis. “Het geweld komt nu wel erg dicht bij. Ik ben er niet meteen gerust in. Als ik dan via de media hoor wat er allemaal gebeurt bij ons en elders maak ik me ongerust over de toekomst van mijn kleinkinderen”, geeft ze toe.

Overbuur Mark Soebert werd even voor 4u wakker gemaakt door zijn dochter. “Die slaapt aan de straatkant en schrok wakker door de ontploffing. Ze is ons mij onmiddellijk komen wakker maken. Omdat er op straat toen heel veel rook te zien was, dacht ze dat het aanpalende warenhuis Colruyt in brand stond. Na enkele minuten waren de politiediensten al ter plaatse en werd de straat afgezet.”

Cis woont ook vlak tegenover de post. “Ik heb eigenlijk niets gehoord. Het is pas toen mijn moeder me wakker maakte, dat ik te horen kreeg dat het om een plofkraak bij de post ging. Mijn moeder wist wel te vertellen dat ze vrij vlug uit haar bed was om te kijken wat er was gebeurd. Zij is ondertussen naar haar werk vertrokken, maar vertelde me wel dat ze twee mannen tegen elkaar hoorde roepen. Volgens haar spraken ze Hollands met een zwaar Arabisch of Berbers accent”, geeft hij nog mee.

Slimme camera’s
Burgemeester Rik Frans (N-VA) reageert geschrokken op de nieuwe plofkraak in Stabroek. “De gemeente staat hier machteloos. Zelfs op het moment dat in het dorpscentrum volop gewerkt wordt en de doorgang erg moeilijk verloopt, deinzen criminelen er niet voor terug om zo’n overval te plegen. Wanneer de werkzaamheden aan de N111 afgerond zijn, overwegen we sterk om slimme camera’s te installeren. Dat houdt criminelen niet tegen, maar het is wel een hulpmiddel in de strijd tegen hen.”

Wij vernamen ondertussen dat de vluchtauto crashte tegen een vangrail in het Nederlandse Bergen op Zoom. Een deel van de buit werd teruggevonden maar de daders konden te voet ontsnappen.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder