Wateralarm in Berendrecht

Frederik Bril in zijn kelder: hoe recupereert hij (en de andere slachtoffers) de kosten?

Burgemeester Carl Geeraerts en schepen Rudi Sempels

Ook Oostelijk deel van Opstalpolder onder water?
Frans De Schutter, voorzitter van de Landbouwraad van Stabroek, alarmeert de streek over de plannen van het Havenbedrijf om ook het oostelijk deel van de Opstalpolder (deels) onder water te zetten. “Zij willen daarvoor een stuwsluis bouwen op de omleidingsgracht”. zegt hij. Hiermee vernietigt men de laatste polder en wordt de sociale woonwijk het Viswater bedreigd” .
Sommigen zoals districtsburgemeester Geeraerts en schepen Sempels wijten de bestaande wateroverlast aan het feit dat een groot stuk van de Berendrechtse Polder onder water werd gezet en daardoor het grondwater steeg. “ Vroeger, toen het water nog op natuurlijke wijze afliep naar de Schelde, was de Berendrechtse polder droog”, zegt Geeraerts. “Toen werd het kanaal Kruisschans-Zandvliet gegraven en werden de oude afvoerwegen afgesloten.“
Meeuwenkweekplaats
Er kwamen steeds meer klachten: water in kelders en zompige grond. Kers op de taart was een stuwsluis bij een meeuwenkweekplaats in de buurt van de Hooghe Maey. Die wordt in de winter 20 cm hoger gezet om meer water in de kweekplaats te laten stromen. Maar hierdoor neemt de wateroverlast in Berendrecht nog toe. Na een bezoek in 2016 van provinciaal deputé Rik Röttger aan overstroomde kelders werd een watercafé georganiseerd en werd in het districtshuis een voorlichtingsvergadering gehouden door provinciale deskundigen.
Tegengestelde meningen
Toen burgemeester De Wever onlangs op bezoek kwam in Zandvliet, werd hij aangeklampt door “Waterspecialist” Roger Brands, die zelf twee automatische dompelpompen heeft om zijn kelder leeg te pompen. Hij vertelde de burgemeester dat hij een simpele oplossing heeft: zorg ervoor dat de meeuwenkweekplaats voldoende water krijgt en dat de omleidingsgracht ongehinderd naar de Schijn kan lopen. Zo daalt het water ook in de Berendrechtse polder.
Guy Leys specialist “Water” van Natuurpunt, wil niet toegeven op de eis van Carl Geeraerts en Rudi Sempels om het peil van de Berendrechtse polder te laten zakken. “In deze put staat het water even hoog als het grondwater in Berendrecht”, zegt Leys. “Hier is geen sprake van de wet op de communicerende vaten en dus heeft dat verlagen van het peil geen zin.”
Meer dan 5000 euro
Frederik Bril uit de Weverstraat in Berendrecht is een van de slachtoffers. Hij treedt de burgemeester en Sempels bij. Frederik heeft al meer dan 5.000 euro uitgegeven aan het droogleggen van zijn kelder. De aannemer die hij daarvoor aanstelde probeerde tot zes maal toe op de klassieke wijze de kelder te dichten. Ten slotte en na dreiging met het gerecht, heeft de man op zijn kosten een soort van mat aangebracht die het grondwater naar een put leidt waar het opgezogen wordt door een automatische pomp die de aannemer aanbracht. Hoe moeten Bril en de andere getroffenen hun kosten recupereren ? (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder