Water-rAnt verzamelt authentieke schepen van de Scheldedelta

Op 29 en 30 september wordt het Kattendijkdok het verzamelpunt van alle historisch waardevolle en authentieke schepen van de Scheldedelta. Dat zijn vaartuigen met de karakteristieken van meer dan 50 jaar terug of replica’s met een autenticiteitslook.  Op dit moment zijn er meer dan 30 ronde en platbodems, jollen en schoeners maar ook werkschepen ingeschreven. Het wordt een groots feest voor bezielers van deze unieke schepen die al jaren het profiel vormen van de Schelde en de haven. Diverse watererfgoedorganisaties doen mee zoals Tolerant, de vereniging van het Historisch Vaartuig (VVBHV), Revos, de Rond- en Platbodems van Vlaanderen en Zeeland.

De Zeescouts zien hierin een geknipte gelegenheid om hun nieuwe Zeescouts aan de Stroom project te promoten. In het Water-rAnt weekend hebben er op de kaaien demonstraties plaats, worden er verhalen verteld over het schippersleven en andere kinderen van de mast en draait alles om netwerken binnen de watererfgoedbranche.

“Het is een kwestie van zien en gezien worden,” zegt coördinator Pit De Jonge. “Er is natuurlijk de authentieke nautische sfeer. Maar we willen een statement maken dat er een dynamische vloot bestaat met schepen uit ons rijke scheepvaartverleden die getuigen van de zachte waarden van Schelde en Haven. Het zijn de ligplaatshouders van de beloofde museumhaven die het Bonapartedok binnenkort gaat worden. Water-rAnt fungeert als opstapje naar een groter en breder watererfgoedfestival dat de interesse in scheepvaart en havenleven dynamiseert.”

Deelnemen is gratis, alleen vraagt de organisatie aan de schippers om in te schrijven voor 24 september via de website. www.shiptoshore.be/waterkant

Ter gelegenheid van Lillo Waterdorp kwamen authentieke schepen naar Lillo

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *