Wat met Hof van Mertens? Stellingen weg, geen renovatie en opnieuw te koop

EKEREN – Het Hof van Mertens in het centrum van Ekeren staat opnieuw te koop. AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad, verkocht in 2015 het gebouw aan een immobiliënkantoor. Maar die wil er weer vanaf. Districtsraadslid Kurt Van Noten (VB) maakt zich hierover zorgen en vroeg zich af wat Vespa er kan aan doen.

Het Hof van Mertens dateert van 1894 en is van de hand van architect H. Blomme, die ook samen met zijn broer het Hof van Delft in Ekeren-Donk bouwde. In 1920 kocht het toenmalig gemeentebestuur het Hof van Mertens, ook de Gulden Poort genoemd, om er het gemeentehuis in te vestigen. Tien later verhuisde het gemeentehuis naar het kasteel Veltwijck. Nadien deed het Hof van Mertens dienst als vredegerecht (1930-1970) en politiecommissariaat (1972-2014). Omdat AG Vespa niet wist wat met het gebouw aan te vangen, kwam het in privéhanden. De nieuwe eigenaar kreeg de opdracht het gebouw binnen de 5 jaar te renoveren. De gevel verdween achter de stellingen, maar daar bleef het ook bij. Toen in juni de stellingen verdwenen, gingen bij Van Noten alle belletjes rinkelen. “Ik richtte mij tot Vespa met een aantal vragen”, vertelt Van Noten.
“Is het niet mogelijk dat Vespa, gezien de erfgoedwaarde van het gebouw, alvast zelf bepaalde essentiële renovaties doet, alvorens het gebouw opnieuw te koop aan te bieden? Wie neemt de verkoop van het gebouw op zich en worden de potentiële kopers gescreend?

Schadevergoeding
Het antwoord van Vespa is duidelijk.”Het is hierbij de verantwoordelijkheid van de eigenaar om het gebouw te koop te stellen en een koper te selecteren. AG Vespa kan zich niet in de plaats van de eigenaar stellen en initiatieven nemen in de verkoop en/of renovatie van het pand.” Om ervoor te zorgen dat de verkoop zo spoedig mogelijk wordt afgerond en de nieuwe eigenaar aan de slag kan, vordert AG Vespa van de huidige eigenaar een schadevergoeding van 4.970 euro per maand tot aan het verlijden van de verkoopakte. “De nieuwe eigenaar dient zich eveneens te houden aan de renovatieverplichting en overige verkoopvoorwaarden, die in de notariële akte zullen worden opgenomen”, laat Vespa verder weten. AG Vespa zal op de naleving van de voorwaarden en de hieraan gekoppelde timing strikt toezien.
Wordt vervolgd. (mw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder