Wapenstilstand herdacht in onze regio

Op 11 november werden op vele plaatsen in onze regio Wapenstilstand herdacht. Niet alleen de oorlogsslachtoffers van de eerste Wereldoorlog, maar ook die van Wereldoorlog II  werden herdacht.

Wij geven hieronder een klein overzicht van de herdenkingen

Kapellen


Ook in Kapellen is het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurde met een bloemenhulde aan het monument ‘Louwke Poep’ tegenover het oud-gemeentehuis. Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) legde er een bloemenkrans neer waarna alle namen van de Kapelse oorlogsslachtoffers werden afgeroepen. Nadien volgde een academische zitting in het gemeentehuis. Tijdens zijn toespraak vroeg de burgemeester aandacht voor de uitzonderlijke Kapelse relicten uit de Eerste Wereldoorlog die vandaag nog steeds aanwezig zijn in het Mastenbos. Hij drong aan op een definitieve bescherming van de ongeveer tien kilometer loopgraven die er nog terug te vinden zijn. Dat is bijna tien maal meer dan wat er van loopgraven in de Westhoek nog aanwezig is. Volgens Dirk Van Mechelen kunnen de Kapelse loopgraven, en bijhorende bunkers, uitgroeien tot een belangrijke toeristische attractie in Kapellen. In 2014 wordt de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog herdacht en dat is een uitgelezen gelegenheid om de Kapelse loopgraven definitief te beschermen. “Ik kan me niet voorstellen dat de verschillende overheden niet samenwerken om dit historisch Kapelse militair erfgoed te bewaren’’ besloot Van Mechelen.

Zandvliet

Het is bijna 100 jaar geleden dat “den groote oorlog” in alle hevigheid losbarstte. Vier jaar later, in 1918, was hij uiteindelijk gedaan en kostte hij aan miljoenen onschuldige mensen het leven. Het einde van deze oorlog staat nu teken voor het herdenken van de slachtoffers hiervan, maar ook van alle andere conflicten ter wereld. Zo ook in het noordelijke district te Zandvliet en Berendrecht.
In Zandvliet werd omstreeks 10h15 onder belangstelling van plaatselijke politici, politie, sympathisanten, de fanfare en een militaire delegatie bloemenhulde gebracht aan het monument ter ere van de twee grote Wereldoorlogen. Het was districtsraadvoorzitter Marcel Bartholomeeussen die de menigte toesprak en stil stond bij de slachtoffers van onder andere de beide Wereldoorlogen. Op het einde werd nog een krans neergelegd van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, terwijl de fanfare de Vlaamse Leeuw en ons nationale volkslied blies.

Berendrecht

Een uur later werden in Berendrecht de gesneuvelden herdacht. Ook hier werd stilgestaan bij de gebeurtenissen die onze geschiedenis teisterden, maar ook over het hedendaags nieuws. Zo werden de conflicten in Syrië in de toespraak bovengehaald. Desondanks de miljoenen doden die er al vielen, blijven de conflicten her en der nog steeds aanhouden. Nadien legde het district een krans neer aan het graf van enkele gesneuvelden en werd er afgesloten met de Brabançonne en The Last Post gebracht door Willen is Kunnen.

Stabroek

Ook in Stabroek werd 11 november herdacht. Er werden bloemen neergelegd aan het monument en Gust De Lie (geboren in 1918 maar oudstrijder in de tweede wereldoorlog) las naar jaarlijkse traditie al de namen van de slachtoffers van de 2 wereldoorlogen voor. De brandweer was aanwezig en de kon. Fanfare Verbroedering die voor de muzikale omlijsting zorgde. Ook leden van ‘The Royal British Region’ (ze hadden klaprozen bij, symbool voor WO I), leden van NVOB en BSD waren van de partij en verschillende andere mensen die er aan hielden om dat moment van bezinning bij te wonen. Daarna ging het gezelschap naar zal Moorland waar burgemeester Alida De Bie een toespraak hield. Ze had het over een mooie traditie die ons blijvend moet herinneren aan het oorlogsleed van zovelen. “Elke familie heeft zijn oorlogsverhaal en de getuigen die het allemaal meemaakten worden helaas ieder jaar schaarser. Voor ons, de naoorlogse generaties, lijkt het soms allemaal zo ver weg, maar de prijs die betaald is voor onze vrijheid, welvaart en vrede is zo groot dat we dit nooit mogen vergeten”, aldus Alida. Beelden van oorlog komen jammer genoeg nog dagelijks onze huiskamers binnen. Daar het binnen 2 jaar 100 jaar geleden is dat WOI begon, moedigde burgemeester De Bie heemkring Molengalm aan om de geschiedenis uit te diepen. Ze zijn er al mee bezig en de gemeente wil hen daarbij ondersteunen.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *