Wandeling 'Den Doodendraad' in de Kalmthoutse Heide

doodendraad
Ter gelegenheid van de viering van het einde van de Groote Oorlog, bieden de toeristische gidsen van Kalmthout op 11 november een excursie aan waarin de ‘dodendraad’ een hoofdrol speelt. Toen begin oktober 1914 de fortengordel rond Antwerpen werd doorbroken en de stad kreunde onder een bommenregen, probeerden honderdduizenden vluchtelingen wanhopig aan het geweld te ontsnappen. Een deel van deze troosteloze colonne zocht langs Kalmthout zijn weg naar het neutrale Nederland. Hun ervaringen blijven nazinderen. Na een aantal weken konden de meesten terug naar huis, waar zij onder het juk van de Duitse bezetter probeerden te overleven met opeisingen, honger en zonder enige bewegingsvrijheid.
Langs de hele landsgrens en ook dwars doorheen onze heide kwam een dodelijke hoogspanningsdraad, die het voor de rest van de oorlog onmogelijk maakte om te ontsnappen.
Vlakbij den draad lagen in Kalmthout niet minder dan vier Duitse bewakingsposten van waaruit de elektrische versperring in het oog werd gehouden.
Mannen die naar het front wilden, spionnen die naar Nederland of Engeland moesten, ongecensureerde berichten, goederen waaraan een tekort was, konden uitsluitend met behulp van ‘passeurs’ en smokkelaars voorbij de versperring geraken. Hun spannende en onwaarschijnlijke belevenissen zijn nog altijd aangrijpende en boeiende verhalen om naar te luisteren. Bij het Vluchtkapelletje, dat als ontmoetingsplaats diende, geeft de gids een demonstratie hoe je veilig doorheen de dodendraad geraakt.
De wandeling met gids duurt 2,5 uur en vertrekt aan het kanon (afweergeschut) op de parking van de Kalmthoutse Heide, Putsesteenweg 131, Kalmthout op vrijdag 11 november om 14.00 u. Startplaats: aan ‘het kanon’, parking Putsesteenweg 129-131, Kalmthout
Vooraf inschrijven bij de Dienst Toerisme Kalmthout, 03 666 61 01, toerisme@kalmthout.be. –  Deelname: 5 euro/persoon

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder