Een record’hoop’ in 2016!

 
resultaat-taxus-igean-20161028

afgevaardigden van Rekanto, vzw Klein Geluk, Iridium Kankernetwerk, Van Hulle en IGEAN.

Het snoeisel van een taxushaag vormt de basis voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Het bevat immers het actief bestanddeel baccatine dat verwerkt wordt in kankermedicijnen. Eén vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Alleen: voor één kilo basisstof heb je wel 12 ton snoeisel nodig.
In 2006 werd het project ‘Taxus tegen kanker’ gelanceerd. Het opzet was heel eenvoudig: inwoners brachten hun taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Daar zorgde boomkwekerij Van Hulle voor het inzamelmateriaal, en haalde ze het taxussnoeisel gratis op. Per ingezamelde m³ schonk Van Hulle een bedrag aan een goed doel ten voordele van kankerbestrijding. Ondertussen heeft de inzamelactie meer bekendheid gekregen met de slogan ‘Vergroot de Hoop’. IGEAN nam in 2008 voor de eerste maal deel aan Vergroot de Hoop. Ook deze zomer deed IGEAN beroep op iedereen die taxus in zijn tuin heeft om dit naar het containerpark te brengen.
Een record’hoop’ in 2016!
Dit jaar werd op de containerparken van het samenwerkingsgebied van IGEAN tussen 15 juni en 31 augustus in totaal 865 m³ taxussnoeisel binnengebracht, waarmee 865 chemotherapieën kunnen worden aangemaakt. Dit is maar liefst 190 m³ of 28 % meer dan in 2015. En ook toen hadden we al een recordhoeveelheid. De klimatologische omstandigheden hebben zeker in onze kaart gespeeld. Er viel nooit zoveel neerslag in de eerste helft van dit jaar. In combinatie met de ‘normale’ temperaturen zorgde dit voor een sterke groei van de taxusplanten. Ondanks die klimatologische meevaller kunnen we er niet omheen … het zijn jaar na jaar onze inwoners met een taxushaag die zorgen voor de record’hoop’. Zij blijven de actie een warm hart toedragen en snoeien jaar na jaar met ongelofelijk veel passie ‘tegen kanker’. IGEAN bedankt, in naam van de drie goede doelen dan ook iedereen die taxussnoeisel binnenbracht op het containerpark!
De opbrengst die IGEAN in 2016 aan de 3 goede doelen,  Rekanto, vzw Klein Geluk, Iridium Kankernetwerk,kan schenken bedraagt 25.940 euro.
www.igean.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *