Vrouw en Maatschappij houden "Witte lintjes" op markt te Kapellen

Op donderdag 17 november 2011 neemt de CD&V werkgroep Vrouw & Maatschappij Kapellen het voortouw in de Witte Lintjes campagne in Vlaanderen en Brussel. De Witte Lintjes of ‘White Ribbon” campagne is een internationale campagne tegen het geweld op vrouwen.
In onze gemeente zullen op donderdag 17 november tussen 9u en 12u30 de CD&V mandatarissen en Vrouw & Maatschappij vrijwilligers Witte Lintjes uitdelen op de markt te Kapellen. De bezoekers van de markt zullen een flyer met de boodschap “Ouderen zijn niet te kloppen” ontvangen.
Vrouw & Maatschappij wil dit jaar ouderenmis(be)handeling aankaarten.  Binnen het gevoelige thema van intrafamiliaal geweld is het geweld op ouderen, wat grotendeels in gezinsverband plaatsvindt, vaak helemaal taboe. Nochtans blijkt dat 1 op 8 thuiswonende 65+’ers het afgelopen jaar slachtoffer werd van mis(be)handeling. Dit wordt zelfs 1/5 indien ook financieel misbruik mee in rekening wordt gebracht. 75,5% van de slachtoffers zijn vrouwen.
Ouderenmis(be)handeling gebeurt niet altijd met kwaad opzet. Soms is ouderenmis(be)handeling ontspoorde hulp. Uit onzekerheid, angst of te weinig omkadering kunnen goedbedoelde handelingen ontaarden in mis(be)handeling.
Ouderenmis(be)handeling kan verschillende vormen aannemen zoals fysiek geweld (knijpen, slaan, vastbinden), seksueel geweld, verwaarlozing (onvoldoende of niet-aangepaste voeding geven), psychisch geweld (pesten, vernederen, negeren), financieel en materieel misbruik (stelen, geld eisen, misbruik van volmachten), schending van rechten (ongevraagd post lezen, geen bezoek toelaten)…

Vrouw & Maatschappij vraagt daarom een betere registratie en opvolging van mis(be)handeling, betere hulpverlening voor slachtoffers en daders en betere ondersteuning van mantelzorgers.
Met het uitdelen van een Wit lintje en een flyer manier wil Vrouw & Maatschappij de marktbezoekers sensibiliseren. Wie een Wit Lintje draagt zegt daarmee:
Geen geweld te plegen
Geweld ook niet oogluikend toe te laten of te verzwijgen
Geweldplegers aan te zetten om hulp te zoeken
Iedereen te overtuigen om geweld te doen stoppen
Mevrouw Lea Van Looveren – voorzitter V&M Noorder Kempen, mevrouw Sonja Janssens, voorzitter CD&V Kapellen en tal van mandatarissen en vrijwilligers van V&M uit de regio zullen deel uitmaken van de “Witte Lintjes”-equipe.
We hopen u die dag te mogen verwelkomen!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *