Vredessculpturen van Kalmthoutse beeldhouwer reizen de wereld rond


 
Beeldhouwer Jorg Van Daele reist onder meer naar Macedonië, Mongolië, China en Bolivië
KALMTHOUT – Amper thuis geweest na twee internationale beeldhouwerssymposia in Denemarken en Italië, vertrok de Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele maandag 18 juni naar Macedonië. Dat is lang niet de enige bestemming waar hij aan zijn vredessculpturen ‘Wings of Peace’ werkt.
Van Mongolië tot Bolivië
“Vanuit Macedonië reis ik in één keer door naar Mongolië. Later dit jaar ga ik zeker nog aan de slag in China, Azerbeidjan en Bolivië”, geeft Jorg Van Daele een inkijk in zijn agenda. “Op elke plaats maak ik een monumentaal beeld in plaatselijke steen. Later krijgt dat een plaats in de stad, dorp of een sculpturenpark of beeldentuin. Al mijn beelden draaien rond het thema: vrede.”
Enige Belg
“Zo maakte in in Venetië mijn beeld ‘Struggle for peace’ in Grigio Carnico marmer. Ik was er de enige Belgische kunstenaar tussen beeldhouwers uit Uruguay, Chili, Roemenië en Italië. In Denemarken creëerde ik ‘Wings for peace’ uit een blok Noors graniet.”
Uitdaging in Mongolië
“Op 26 juni vertrek ik voor mijn langverwachte opdracht naar de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. Ik zal er een beeld maken in Mongools graniet van 2,5 m op 1,8 m op 0,5 m. ‘Struggle/wings for peace’ zoals mijn beeld heet wordt een enorme uitdaging om een beeld van die omvang in drie à vijf weken te maken. Ik ga er werken in de ateliers van de unie van Mongoolse beeldhouwers. In Macedonië bouw ik een kleiner beeld in witte marmer voor de toeristische stad Struga. In Azerbeidjan maak in ‘Struggle for peace’ in limestone , voor de hoofdstad Baku.”
Positieve boodschap
“En zo staan er heel wat grote internationale projecten op mijn planning de komende weken en maanden. Overal ter wereld waar ik kom probeer ik via mijn beelden een positieve boodschap te brengen. Wereldwijd ontmoet ik prachtige, mooie, vredelievende mensen, maar als je de media bekijkt, is het heel vaak het negatieve nieuws wat overheerst. Met mijn beelden wil ik de mensen doen nadenken over iets positiefs, al is het maar heel even”, besluit de Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele. (www.jorgvandaele.be)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *