‘Vraagetaan Fixkes’: publiek bepaalt mee de show bij concerten van Stabroekse band

Frontman Sam Valkenborgh van Fixkes op het podium (foto: Annick Hermans)

STABROEK – Fixkes, de muziekband met oorsprong in Stabroek, is begonnen aan een nieuwe concertreeks. Met hun concerten ‘Vraagetaan Fixkes’ mag het publiek letterlijk liedjes aanvragen. Hun setlists bestaan dus niet alleen uit eigen muziek, maar ook uit covers. En het gaat zelfs nog verder: “We krijgen zelfs een verzoek om een stripact te voorzien op het podium.”

Op 10 januari zijn Fixkes begonnen aan de tournee ‘Vraagetaan Fixkes’, een subtiele verwijzing naar hun grootste hit. “De bedoeling is dat het publiek al hun verzoeken doorstuurt en die brengen we tijdens het concert”, vertelt frontman Sam Valkenborgh. 

De Fixkes wilden graag eens een show maken in theaterzalen of culturele centra, maar vonden niet direct het juiste concept. “We twijfelden om onze eerste plaat nog eens integraal te spelen, maar we zochten iets origineler. We spelen heel graag covers van andere artiesten en toen leek het ons wel leuk om mensen zelf te laten bepalen welke liedjes we brengen op het podium.”

Sinds een jaar mogen fans alle verzoeken doorsturen, van muziek van de Fixkes tot die van andere artiesten. “We hebben veel verschillende artiesten binnengekregen, van Bruce Springsteen tot The Cure. Op basis van die aanvragen hebben we een setlist gemaakt. Elke show ziet er uiteraard iets anders uit. Als we weten dat iemand uit Mortsel een liedje heeft aangevraagd en naar onze show daar komt kijken, dan proberen we daar die cover daar te spelen. En ze mogen uiteraard nog tijdens het optreden een verzoekje doorgeven. Al kunnen we niet garanderen dat we het nummer kennen.”

Gastoptredens

En het ging ook verder dan covers. De band nodigde ook andere muzikanten uit op het podium. “Voornamelijk muzikanten van de lokale fanfare of harmonie. In Vosselaar was er Kato die fantastisch zong en we hebben ook een 15-jarige muzikant gehad die een perfect optreden gaf. In Schilde stond zelfs de burgemeester mee op het podium en we kregen het bezoek van Piet Van den Heuvel op het podium, de zanger van Scooter.” En Schilde bleek een voltreffer te zijn. Niet alleen de Fixkes kregen een verzoek, maar er volgde ook een huwelijksaanzoek op het podium. “Dat hadden we met de toekomstige bruidegom voorbereid.”

Niet alle verzoeken waren even makkelijk om voor te bereiden. “In Geel hadden we zelf het idee om met iemand samen te werken die op basis van de frequenties van zwammen muziek maakt. Helaas hadden we net iets te weinig tijd om dat technisch goed voor te bereiden en door omstandigheden is het er nooit van gekomen.” En de verzoeken waren ook niet altijd muziek gerelateerd. “In Essen hebben we de vraag gekregen om een stripact te doen. Daar hebben we toch vriendelijk voor bedankt”, lacht Sam.

Trompettiste Janne treedt samen op met Fixkes in Vosselaar (foto: Annick Hermans)

Goede voorbereiding

De eigen songs van de Fixkes kennen ze natuurlijk van buiten. Maar hoe zit dat als je voor elke show verschillende covers moet repeteren. “Voor elk concert hebben we veel huiswerk. Zeker als je weet dat we tijdens de show een paar keer aan ons publiek vragen om een cover te kiezen uit een aanbod van 5 songs. Daarnaast hebben we nog een medley van 22 liedjes. Soms hebben we zelfs te weinig tijd gehad om de covers goed te repeteren en doen we het gewoon op gevoel.”

Goed onthaald

De optredens die al geweest zijn, waren volgens Sam een schot in de roos. “Het is kei goed onthaald en het is super plezant om te doen. Elke show is anders en dat maakt het speciaal. Ook die gastoptredens zijn geweldig. Het is altijd leuk voor het publiek om iemand op het podium te zien staan die je kent. Dat zorgt voor veel ambiance.”

Op de agenda staan nog zes concerten: in Ardooie, Mortsel (uitverkocht), Pelt, Oosterzele, Ravels en de dichtstbijzijnde in Essen, op 9 maart. “En als het van ons afhangt, willen we daar volgend jaar nog een reeks aan toevoegen. Dus organisatoren mogen ons zeker bellen.”

Nieuwe plaat

En het stopt niet bij enkele optredens vol covers. “We werken aan een coverplaat”, verklapt Sam. “We hebben net een cover uitgebracht van Jennifer Jennings, van Louis Neefs en we hebben een gitaarversie gemaakt van het ‘Danny’ van Kenji Minogue.”

Joppe De Hert

Foto: Annick Hermans

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *