Vooruit Kapellen voert actie tegen geweld op vrouwen

Vrijwilligers van Vooruit voerden actie


KAPELLEN – Met plaktattoos en informatieflyers voerden vrijwilligers van Vooruit zaterdag 26 november actie aan de ingang van de Promenade in Kapellen en dat zullen voorbijgangers geweten hebben. Naar aanleiding van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld op Vrouwen vraagt Vooruit solidariteit voor alle vrouwen die geen toegang hebben tot een veilige abortus. “Wereldwijd zien we dat in landen waar extreemrechts aan de macht is, vrouwenrechten, en in het bijzonder het recht op abortus, onder druk staan. Kijk maar naar Polen, Italië en de naweeën van het beleid van Trump in de VS. Er bestaat geen voorbeeld van een land, waar extreemrechts bestuurt en de vrijheid en de welvaart van de vrouwen erop vooruitgaan ”, zegt Tom Namurois (gemeenteraadslid Vooruit).

In steeds meer landen komt het recht op een veilige abortus onder druk te staan. Het afgelopen jaar sprong vooral het abortusdebat in de Verenigde Staten in het oog, maar ook op veel andere plaatsen is de situatie kritiek. In enkele Latijns-Amerikaanse landen geldt bijvoorbeeld nog steeds een totaalverbod. Vrouwen zitten daar soms gevangenisstraffen uit na een miskraam. Dichterbij, in Polen, stierf dit jaar nog een jonge vrouw omdat de arts geen levensreddende abortus mocht uitvoeren nadat de wetgeving er verstrengd werd.

“Het zijn overal dezelfde extreemrechtse groepen die het abortusrecht onder druk zetten”, zegt Tom Namurois. “Door de abortuswetgeving te verstrengen, of de toegang ertoe te beperken, brengen zij vrouwenlevens in gevaar. Abortuszorg is gezondheidszorg. Die zorg niet aanbieden, maakt geweld op vrouwen uit”, zegt Tom Namurois. “Jaarlijks sterven 70.000 vrouwen door een onveilige zwangerschapsonderbreking. Dat is toch hallucinant?”

Vrijwilligers van Vooruit delen kleurrijke plaktattoos uit en voorzagen voorbijgangers van de nodige informatie. “Wij willen op een positieve manier duidelijk maken dat we zij aan zij staan met iedereen die opkomt voor het recht op zelfbeschikking en het recht op een veilige abortus. We zeggen duidelijk: niet met hen, maar ook nooit met ons. Want ook in ons land gaan er extreemrechtse stemmen op om onze verworven rechten terug te draaien.”

Om de straatactie kracht bij te zetten, gaat gemeenteraadslid Tom Namurois een solidariteitsmotie ter stemming indienen tijdens de volgende gemeenteraad van december. “We vragen ook aan de andere partijen om dit geweld te veroordelen, want samen klinkt onze stem luider”, aldus Tom Namurois.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder