Voorstel tot klassering moet laatste ongerepte polder redden

polder

Met steun van de overkoepelende cultuurraad werkt de Berendrechtse actievoerder Alain Paenen  aan een beschermingsvoorstel om de laatste Berendrechtse en Stabroekse polder (ook Opstalpolder genoemd) te laten erkennen als historisch erfgoed. Tegelijkertijd moet het de geplande “natuurcompensaties” vervangen en laat het de polder zoals hij nu is. Het beschermingsdossier komt later op tafel van de nieuwe Vlaamse regering die meteen 30 tot 35 miljoen euro kan besparen.
Berendrechtenaar Alain Paenen beweert een sterk dossier in handen te hebben. “De zogenaamde Opstalvallei, ongeveer 250 hectaren, omvat de laatste delen van de Berendrechtse en Stabroekse polder ten zuiden van de Berendrechtse dorpsdijk. Deze dijk stamt uit de twaalfde eeuw en is de oudste van Vlaanderen. De polder zelf is 7 eeuwen oud. De haven en industrie op de Rechteroever, van Oosterweel tot Zandvliet, zijn nagenoeg helemaal gebouwd op boerenland en op het puin van vier polderdorpen. “Wij hebben ons nooit tegen de havenuitbreiding verzet”, klinkt het bij het vroegere Polders Aktie Komitee (PAK), “maar de laatste polder van Berendrecht, met uniek uitzicht op de dorpsdijk, is het laatste wat ons nog rest. Het is erfgoed en dient als dusdanig geklasseerd. Bovendien hebben wij in het verleden nooit compensaties gekregen voor landschappen die ons werden afgenomen”.
Archeologische waarde
Voor Alain Paenen heeft de bedreigde polder ook een archeologische waarde. “Binnen de huidige polder, tegenover de woonwijk Viswater, stond tot aan de Franse revolutie het reusachtig klooster Monnikenhof, dat toebehoorde aan de Sint-Michielsabdij in Antwerpen. In de ondergrond zijn hiervan ongetwijfeld nog belangrijke archeologische restanten te vinden” zegt Paenen die meteen een besparingsvoorstel doet. “De werken, en onteigening, om van landbouwgrond natuurgebied te maken kosten Vlaanderen tussen de 30 tot 35 miljoen euro (in oude munt 1,2 tot 1,4 miljard frank!). In een periode waarin regeringen op zoek zijn naar besparingen, een onverantwoord hoog bedrag. Bovendien is landbouw ook natuur en dat hoeft niets te kosten”. Van zodra het dossier klaar is wordt het ingediend. Ondertussen wordt gevraagd om de huidige procedure, om te komen tot een compensatieregeling, op te schorten. (FSE)
Bovenop 250.000 euro verlies aan opbrengst voor landbouw of veeteelt
Net op het ogenblik dat we dit artikel van onze kernmedewerker Fons Schrijvers publiceren, krijgen wij van experten de cijfers over de opbrengsten van polderland dat uitgebaat wordt door landbouw- of veeteeltbedrijven. Deze lopen op tot gemiddeld zo’n 1000 euro per hectare en per jaar. Voor de 250 hectare die de Opstalpolder omvat komt hier dus jaarlijks 250.000 euro bij.   
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *