Voor het eerst orpheusspotvogel gespot in Rangeerstation

foto: Ludo Reynaerts

EKEREN – Tijdens een monitoringsronde vorige maand in het oostelijke deel van de Verlegde Schijns nabij de Leugenberg, nam Stefaan Thiers een zingende orpheusspotvogel waar.

Dat is meteen de eerste veldwaarneming van de orpheusspotvogel in het Rangeerstation. Twintig jaar geleden werd al wel eens een eerstejaars orpheusspotvogel geringd in het ringstation van De Kuifeend.  Ook in 2010 en 2011 werd daar telkens één orpheusspotvogel geringd. De orpheusspotvogel is een zangvogel en lange-afstandstrekker, die vooral in Zuidwest-Europa broedt en overwintert in West-Afrika. De orpheusspotvogel is een warmteminnende soort, die sinds het midden van de 20e eeuw bezig is met een opmars richting Noordoost-Europa. Wellicht speelt de klimaatopwarming hierbij een rol. De zang lijkt wel op die van een spotvogel maar is veel sneller en zonder pauzes en herhalingen. Hun meest kenmerkende roep is een gelijkt op dat van de mus. Orpheusspotvogels zijn beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.

De orpheusspotvogel is in onze provincie een zeldzame soort. In het zuidelijke deel van ons land is de soort echter vrij algemeen. Het belangrijkste gebied voor  deze soort in onze regio is het Groot Schietveld in Brecht waar de soort vrijwel jaarlijks wordt waargenomen en in het verleden reeds broedde.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *