Volgende fase vernieuwing voetpaden van start

ESSEN – De afgelopen maanden werden er in Essen nieuwe voetpaden aangelegd en oude voetpaden vernieuwd. De werken in de Hofstraat zijn vroeger klaar dan gepland zodat de volgende fase van start gaat: de vernieuwing van het voetpad in de Nieuwstraat.

Einde van werken aan de Hofstraat
Gemeente Essen investeert dit jaar een kleine 500.000 euro in de aanleg van nieuwe en het vernieuwen van oude voetpaden. Dat doet het in 4 fasen. Het begon met de aanleg van een nieuwe stoep in de Heikantstraat. Vervolgens was de Hofstraat aan de beurt. Deze drukbezochte weg met twee scholen en een crèche had dringend nood aan betere voetpaden.

“De buurtbewoners en scholen zullen blij zijn dat de werken twee weken vroeger klaar zijn dan eerst gepland. Ten laatste maandag 22 mei is de Hofstraat terug toegankelijk voor alle verkeer. Vanaf half mei gaat er alles terug naar het gewone, maar dan met het grote verschil van een goed begaanbaar en veilig voetpad aan beide zijden van de straat”, aldus Brigitte Quick, schepen van Mobiliteit.

Nieuwstraat krijgt beter voetpad en sterker elektriciteitsnet
De volgende fase is de stoep aan de Nieuwstraat. Op 30 mei (afhankelijk van de weersomstandigheden) starten de voorbereidende werken. Netbeheerder Fluvius maakt van de gelegenheid gebruik om het elektriciteitsnet in het centrum van ons dorp te versterken.

Brigitte Quick legt uit waarom deze werken zo noodzakelijk zijn. “Extra kabels moeten ervoor zorgen dat we in de toekomst meer elektriciteit kunnen verbruiken. En met de komst van de elektrische wagen zal dat absoluut nodig zijn. In één beweging vervangen we de oudste verlichtingskabels. In het kernwinkelgebied vernieuwen we bovendien later dit jaar alle verlichtingspalen door ledverlichting.”

Omleidingen en enkelrichtingsverkeer
Op 5 juni start dan de eigenlijke vernieuwing van het voetpad in de Nieuwstraat. Dat kent veel niveauverschillen die het moeilijk begaanbaar maakt voor minder mobiele mensen. Het gaat om de westzijde vanaf het Heuvelplein tot aan het kruispunt Stationsstraat/Nieuwstraat. De werken duren zes weken, tot aan het bouwverlof.

Vanaf 30 mei tot aan het bouwverlof (10 juli) geldt er eenrichtingsverkeer van het Heuvelplein richting Stationsstraat. Er is een omleiding via de Stationsstraat, Sint-Antoniusstraat, Kerkstraat en Beliestraat. Deze omleiding geldt zes weken lang. De winkels blijven uiteraard wel toegankelijk. De omleiding gaat bewust niet langs de Hofstraat of Molenstraat omdat dit veelgebruikte wegen zijn door scholieren. De veiligheid van deze weggebruikers krijgt prioriteit.

Kalmthoutsesteenweg als laatste
De doortocht van wijk Wildert moet volledig worden heringericht. Omdat dit een project van lange adem wordt en de voetpaden in slechte staat zijn, zal de gemeente dit jaar verbeteringswerken uitvoeren. Langs beide zijden gaat de gemeente de voetpaden en de parkeerstroken rond de bomen en over de boomwortels zo egaal mogelijk aanleggen.

Verkeersveilige gemeente
Gemeente Essen volgt het traject Verkeersveilige Gemeente van de Provincie Antwerpen. Daarin engageert de gemeente zich om volop in te zetten op verkeersveiligheid. Extra aandacht gaat bijvoorbeeld naar veilig stappen en fietsen. Met de heraanleg van al deze voetpaden toont Essen dat het haar menens is met verkeersveiligheid.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *