Vlaams minister-president Kris Peeters opende donderdag bij Evonik-Degussa in Lillo de nieuwe warmtekrachtcentrale ‘Lillo Energy’. Zij werd gebouwd door de stroomproducenten Electrabel en E.ON en kostte 50 miljoen euro. De jaarlijkse elektriciteitsproductie is 640.000 megawattuur (of het verbruik van 180.000 gezinnen). De helft ervan gaat naar Evonik, de rest naar het net. De stoomproductie beloopt 1.200.000 ton wat overeenkomt met de verwarming van 40.000 gezinshuizen.
Toespraken
Bij de opening werden toespraken gehouden door Stefan Kroll, afgevaardigd
bestuurder van Evonik Degussa (die na amper 5 maanden verblijf in Antwerpen al perfect Nederlands spreekt). Verder door Kris Peeters, namens de Vlaamse regering. En door Sophie Dutordoir, directeur-generaal van Electrabel. Tenslotte nam ook Rolf Fouchier, Ceo van E.ON Benelux het woord om de samenwerking tussen de twee electriciteitsreuzen te onderstrepen.
Kolen- en biomassacentrale
De aanwezigen op de opening bij Evonik werden rondgeleid in en rond de nieuwe installatie door Ir. Cedric Holemans van Electrabel die de bouw ervan leidde. En door Manu Struyver die verantwoordelijk is voor de goede werking bij de productie. Fouchier vertelde ons ook dat E.ON verder gaat met de procedure om alsnog een toelating te krijgen voor de bouw van een kolencentrale in Lillo. De Duitse onderneming wil ook, samen met Electrabel, deelnemen aan het project van het Havenbedrijf om een biomassacentrale te bouwen in de haven. Daarover gaf Havenschepen Marc Van Peel meer uitleg.
Mogelijk biomassacentrale voor 1 miljoen gezinnen
De reusachtige biomassacentrale zou nagenoeg zonder CO2-uitstoot werken en groene stroom bieden aan 500.000 tot 1 miljoen gezinnen. Zij zou worden
Het Havenbedrijf zelf geeft geen informatie over de kandidaten. Het licht wel zijn plannen toe. ‘Biomassa zal in de toekomst meer en meer aan belang winnen als energiebron omdat de verbranding ervan een CO2-neutraal proces kan zijn. Inzetten op dergelijke energiebronnen is noodzakelijk om de uitstoot van broeikasgassen met 20 pct te verminderen, iets wat Europa zijn lidstaten tegen 2020 zal opleggen.’ Binnenkort start het Havenbedrijf gesprekken met de bedrijven in de geselecteerde zone om de haalbaarheid van het concept te toetsen. (sdl)