Vlaams minister Diependaele opent kunstproject en gerestaureerde kerktoren van vroegere Wilmarsdonk

De toren staat midden in de haven en was een landmark toen er nog geen gps bestond. 
In de toren worden de beenresten van  vroegere bewoners tijdelijk bewaard. 

Antwerpen/Wilmarsdonk – In aanwezigheid van Matthias Diependaele (N-VA)), Vlaams minister van onder meer erfgoed werd de restauratie van de toren van het voormalig kerkje van Wilmarsdonk midden de haven officieel afgerond. “Dankzij de renovatie en het kunstproject eromheen blijft deze plek en de geschiedenis die eraan vasthangt verder leven.” zei havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

Vlaams minister Matthias Diependaele en havenschepen Annick De Ridder luiden de bel.   

“Het is een bijzonder zicht: een eenzame kerktoren, omgeven door stapels zeecontainers. De kerktoren van het vroegere polderdorp Wilmarsdonk staat symbool voor de polderdorpen die in de jaren ’60 plaats moesten maken voor de uitbreiding van de haven”, zei De Ridder.

Port of Antwerp-Bruges rondde de restauratiewerken af en de Nederlandse kunstenaar Bas Princen zette met zijn installatie Wilmarsdonk Transfer de symbolische waarde van het monument extra in de verf.

14 foto’s
Voor de restauratie kreeg de Nederlandse kunstenaar Bas Princen de opdracht om rond het verhaal van de kerk een kunstwerk te ontwerpen. “Ik ging ter plaatse zorgvuldig op zoek naar de beste manier om de toren te laten herleven. De toren ademt geschiedenis die ondanks de renovatie niet verloren mocht gaan”, vertelt de kunstenaar. “Het oude gelijkvloers van de kerktoren werd in ere hersteld. In de verdiepte binnentuin heb ik 14 foto’s geplaatst die de levensgrote details (2,80×2 meter) laten zien van de toren die na de restauratie verdwenen en verborgen zijn.”

Kunstenaar Bas Princen.

“De toren van de Sint-Laurentiuskerk in Wilmarsdonk heeft na een grote historische waarde ook een onmisbare symbolische functie als bouwkundige getuige van het verleden”, zei Vlaams minister Diependaele. “Ik ben erg tevreden dat het Havenbedrijf dit speciaal relict dat zich midden de bedrijvigheid van de haven bevindt, koestert.” Via het agentschap Onroerend Erfgoed steunt de minister het project met een erfgoedpremie van 272.594,66 euro.

Open Monumentendag
De toren bevindt zich op een operationele haventerrein en kan zo maar niet voor het publiek opengesteld worden. “De eerstvolgende mogelijkheid om het project te bewonderen is op zondag 8 september tijdens Open Monumentendag”, zei De Ridder. Mogelijk komen er nog enkele bijkomende bezoekdagen. (mw)

In de toren worden de beenresten van  vroegere bewoners tijdelijk bewaard. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *