Goele Verbaenen, Annie Schelfout en Katty Wtterwulghe vormen samen vertellerscollectief Rakonti.
© koen fasseur
KAPELLEN – Volgens Goele Verbaenen, Katty Wtterwulghe en Annie Schelfout wordt er veel te weinig verteld. Daarom slaan de drie Kapelse vertelsters de handen in elkaar, zorgen voor een waaier aan verhalen en organiseren op 9 november de eerste vertelavond van Rakonti in ’t Kerkske aan Kapelsestraat 182.
Rakonti, zo heet hun vertellerscollectief, komt uit het Esperanto en betekent, hoe kan het anders, “vertellen. “We kozen die naam, omdat vertellen een universele kunst is, er heel veel verschillende vertelstijlen bestaan en het luisterend doelpubliek heel divers kan zijn”, legt Katty Wtterwulghe uit. Zij geeft al 34 les in het deeltijds kunstonderwijs. Zij is blij dat storytelling nu als volwaardig vak kan worden gevolgd in heel wat academies in Vlaanderen, onder meer ook in de Kunstacademie in Ekeren.
Annie Schelfout: “Vroeger werd er veel meer verteld. Vertellen wordt nu nog veel te veel gekoppeld aan vertellen aan kinderen, maar het is in essentie veel meer dan dat. Vertellen aan kinderen is belangrijk, maar verhalen brengen voor volwassenen is dat even zeer.”
Verbeelding stimuleren
Goele Verbaenen: “Vertellen stimuleert de verbeelding en terwijl je vertelt, ontstaat een verbinding met het publiek. Je hoeft je als verteller niet vast te kleven aan een vooraf neergepende tekst. Je kan je dus laten leiden door onder meer reacties uit het publiek. Omdat ik het zelf soms moeilijk heb met het memoriseren van een tekst, creëert vertellen voor mij een meer veilige omgeving.”
“Je vertrekt vanuit verhalen, mythen, sprookjes, sagen, legendes… en maakt daar je eigen verhaal van, zonder vaste tekst, voor de vuist weg verteld, met veel zin voor spanning, verbeelding, humor en interactie met het publiek. Vertellen is daarom een vak dat je kan leren”, zegt Katty Wtterwulghe.
Divers publiek
De drie vertelsters zijn niet toe aan hun debuut, maar hebben elk al heel wat verhalen verteld aan een divers publiek. Goele vertelt onder meer aan anderstaligen en dat vraagt een aangepaste vertelvorm. Annie vertelt ook verhalen aan mensen met beperkingen een ook dan moet je uiteraard rekening houden met de mogelijkheden van de doelgroep.
Het overkomt Katty geregeld dat toeschouwers na een vertelsessie naar haar toekomen met suggesties of haar eigen story’s vertellen. “Daar zitten vaak heel goede ideeën tussen en die kan je dan verwerken in eigen verhalen. Onderwerpen vind je overal. Je kan geïnspireerd worden door je buurt, je familie of collega’s, maar evenzeer door stadssages, wereldverhalen en mythes. Ik ondervind dat jongeren op dit moment heel graag luisteren naar mythische verhalen.” Katty Wtterwulghe is verheugd omdat erop steeds meer plaatsen jongeren gemotiveerd geraken om verhalen te leren vertellen.
Zes vertellers in ‘t Kerkske
Het vertellerscollectief hoopt dat door activiteiten te organiseren als de komende vertelavond het verhalen vertellen meer in de kijker komt te staan en mensen gemotiveerd worden om ook hun verhalen te vertellen. Zaterdag 9 november nodigt het trio ook andere vertellers uit in ’t Kerkske. Dan komen ook Maarten Paenen, Christien Deblaere en Jo Breda hun verhalen brengen.
’t Kerkske, Kapelsestraat 182. Tickets: 12 euro volwassenen en 8 euro jongeren en kansentarief. Bestellen via Rakonti.vertellerscollectief@gmail.com of de avond ter plaatse, maar dan cash betalen.
Erik Vandewalle