Vernieuwde gansrijdersroute ingereden

Op de foto v.l.n.r. schepenen Romain Rul en Daniëlle Meirsman, peter van de route Frans Yzermans,
Député Inga Verhaert, achteraan schepen Dirk Daems
en rechts naast het bord districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen
en voorzitter van de Polderbond Frans De Schutter

Vrijdag 16 maart werd de vernieuwde gansrijdersroute ingereden met de fiets met op kop député Inga Verhaert en districtsburgemeester Marcel Bartholomeeussen. Deze vernieuwde route helpt je de Antwerpse polder en het grensgebied met Nederland te verkennen.

Vooraleer hij de fiets opsprong, nam Marcel Bartholomeeussen even het woord. “Het gansrijden is niet weg te denken uit de Polder. De heropening kon dus niet passender vallen midden in het gansrijdersseizoen.”, aldus Marcel. Het district heeft ook de afgelopen jaren ingezet op dit fiets- en wandeltoerisme. Men heeft eigen fiets- en wandelroutes ontdekt en het district is ook gaststreek voor de gansrijders- en knooppuntenroute en heeft geïnvesteerd in ettelijke kilometers fietspad. De start vrijdag was aan de sporthal in Berendrecht en dat is niet toevallig. Binnenkort starten de werken aan het gansrijdersmonument , een initiatief dat het district en ATF hebben genomen. Het wordt niet zomaar een monument, maar een heuse actieve plek voor jong en iets minder jong, waar iedereen – ook de minder mobiele bewoners – spelenderwijs de wereld van het gansrijden kunnen ontdekken. “De nieuwe gansrijdersroute is een ode aan ons district en verstevigt het buurschap met de omliggende gemeenten waarmee we een goede band hebben opgebouwd”, zo eindigt Bartholomeeussen. Député Inga Verhaert zei dat na het jaar 2011 waar 10 jaar fietsknooppuntennetwerken in de bloemetjes gezet werden, er in 2012 weer vanalles op stapel staat rond de fiets zoals de nieuwe Carolusroute in Mechelen. In juni wordt het ‘fietsen en mooie picknickplaatsen’ in de aandacht geplaatst. “Naast de architectuurroute en de Brialmontroute is ook de gansrijdersroute een monument in zijn soort”, aldus Verhaert.

De route is vooral een contrast tussen de mooie polders en de haven. Vooral tussen Zandvliet en Ossendrecht geniet je van een gaaf, weids polderlandschap. Het Reigersbos in Berendrecht, de Antitankgracht in Stabroek en het Mastenbos in Kapellen serveren nog meer fraai groen. De gansrijdersroute is 46 km lang. De lus rond Putte bedraagt 20 km en die rond Berendrecht en Zandvliet 26 km. De Sporthal De Polder in Berendrecht en kasteel Ravenhof in Stabroek vormen prima vertrekpunten.

Aan de straatzijde van de sporthal werd er nog een bord ingehuldigd door Inga Verhaert, bijgestaan door Marcel Bartholomeeussen, Frans De Schutter (voorzitter Polderbond vd gansrijders) en Frans Yzermans, de peter van de gansrijdersroute die mee het traject uitstippelde.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *