Nog 2 gansrijdersvereningen strijden voor koningstitel

Gansrijden  in  Hoevenen
Nu, zondag 18 maart, wordt in Hoevenen voor het koningsschap gestreden tussen de ruiters van de plaatselijke gansrijdersmaatschappij.  Tegen 9 uur ’s morgens wordt iedereen, die deelneemt aan de stoet, verwacht aan het Schuttershof. Van daaruit wordt een bezoek gebracht aan de kantine van F.C. Patro, gelegen aan de Sporthal, in de Kerkstraat. Vervolgens gaat het naar de Leugenberg, daar wordt afgestapt aan de kantine van voetbal Leugenberg en aan café “De Peanut”.  Rond de middag zijn alle deelnemers te gast aan het kerkeneind in Hoevenen. Daar wordt koning 2011 Bert Matthysen feestelijk uitgehaald met een ontvangst die tot 13.30 uur duurt.  Daar worden ook nog wat speeches afgestoken. Frank Nys wordt gevierd als 25 jaar ruiter en er is één nieuwe ruiter nl. Frans Vranckx. Gert Vervloet stopt na 26 jaar met gansrijden om snijmeester te worden. Hij komt in de plaats van Silvère Regemortel die het gedurende 18 jaar met veel toewijding gedaan heeft. Rudi Jansegers neemt dit jaar het omroepen voor zijn rekening nadat Peter Regemortel dit tien jaar vakkundig volhield.  Na de speeches, het eten en de drank wordt het tijd om de laatste twee cafés te bezoeken, dat zijn taverne Vliegclub Hoevenen aan de Dijkstraat en café “ Den Oude Barreel” aan de Ettenhoven.

Tegen 15 uur is de kleurrijke stoet op weg om via de Kerkstraat het Frans Oomsplein te bereiken waar het folkloristisch schouwspel gaat plaatshebben. Er nemen 35 ruiters aan het spel deel en het einde is voorzien rond 18 uur. Alles wordt in goede handen gehouden door dokter Jan Remeysen en verpleegsters Katleen Nouten en An Pauwels die dit al 13 jaar doen. Van zodra de nieuwe koning gekend is volgt het Koningsbal in de achterzaal van het Schuttershof.

De Ware Gans Lillo: koningsrijden op halfvasten 18 maart
De Ware Gans Lillo komt zondag 18 maart aan bod met haar koningsrijden. De paarden worden gelost en klaargemaakt op de  parking van de Scheldelaan aan de inkom van het dorp. Bijeenkomst van de maatschappij in het kruitmagazijn om 12 u 15 in kiel voor de receptie van uittredend koning Freddy Brands die om 12 u 30 begint en eindigt om 13 u 30. Daarna gaat het in stoet door het dorp voor een bezoek aan de cafés.  Het eigenlijke gansrijden begint om 15 uur na de zegening van de paarden door de pastoor. Spreker is weer Kris Dockx. Er nemen 25 paarden en evenveel ruiters aan het spel deel.  Na afloop wordt de nieuwe koning gevierd in het Kruitmagazijn.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *