Verkeersboekje “To-verkeer” van Ronald Van Bouwel, een waardevol hulpmiddel voor verkeersveiligheid voor kinderen

HOEVENEN- Een verkeersboekje voor kinderen van acht jaar kan een waardevol hulpmiddel zijn om hen de basisprincipes van verkeersveiligheid bij te brengen. Met dit idee startte Ronald Van Bouwel (59) uit Hoevenen, ongeveer een jaar geleden met de opmaak van zijn verkeersboekje “To-verkeer”. 

 “Het is van groot belang dat kinderen de verkeersregels, -borden en hun betekenis kennen, veilig de straat oversteken en kunnen fietsen in het verkeer en vooral het belang van het dragen van een fluohesje weten”, zegt Ronald. “Het boekje is een hulpmiddel bij de verkeerslessen die de kinderen krijgen op school”.
 “Mijn bezorgdheid is er gekomen toen mijn twee kleinkinderen werden geboren. Mijn beschermende rol  kwam meer naar de voorgrond. Men zegt mij wel eens dat ik een overbezorgde grootvader ben, maar in de huidige drukke verkeerssituaties kan men niet voorzichtig genoeg zijn”. geeft Ronald mee.
 “Via dit boekje kan ik niet alleen mijn kleinkinderen tonen hoe je je veilig in het verkeer kan verplaatsen, maar ook voor jongeren vanaf de leeftijd van 8 jaar is het boekje een waardevolle ondersteuning. Het boekje toont ook aan dat het leren van verkeersregels en veiligheid niet saai hoeft te zijn”.

To-verkeer
Het boekje To-verkeer neemt het gedrag van  de kinderen als voetganger of als fietser in het verkeer in de kijker? Hoe komen we aan de verkeersregels en verkeersborden? Opa leert aan zijn kleinkinderen, Anne en Jan, hoe ze veilig door het verkeer moeten bewegen. Al wandelend en fietsend geeft hij hen mee wat belangrijke verkeersregels en –borden zijn. Zo komen Anne en Jan te weten hoe het vroeger was, toen de tovenaars nog aanwezig waren in de wereld en de mensen hielpen waar ze konden. Zij hebben tenslotte gezorgd voor de voetpaden, een geweldige uitvinding die de mensen beschermden tegen de vele monsters (lees auto’s). Het is dus nog steeds belangrijk om goed op te letten in het verkeer. Je weet maar nooit wat er op je pad komt…

De kinderen luisterden aandachtig naar de wijze raad van Ronald


Op woensdag 5 juni stelde Ronald trots zijn verkeersboekje voor aan de leerlingen van het 2de leerjaar in De Rekke in Hoevenen. Aan de hand van verkeersborden en de voorleessesie uit het boekje maakten de kinderen kennis met de gevaren van het verkeer.

Auteur Ronald Van Bouwel stelt zijn boekje ‘To-verkeer’ voor

Werken met taal, spelen met woorden is altijd een passie geweest van Ronald.  “Een verkeersboekje maken voor 8-jarigen is een creatief proces waarbij je eenvoudige taal en visuele hulpmiddelen gebruikt om de kinderen op een leuke manier te onderwijzen over verkeersveiligheid. Het boekje kreeg een oranje kaft, wat staat voor ‘opgelet’, wat ook geldt in het verkeer.  Zelf heb ik  eerst in de bibliotheek boekjes voor 8-jarigen gelezen. Daarnaast volgde ik een opfrissingscursus over de verkeersborden en regels, zodat alles correct werd geformuleerd.  De woordenschat moest eenvoudig blijven.  Het woord ‘voorrangsregels’, begrijpt een kind van 8 jaar niet, ik heb het vereenvoudigd naar “jij mag eerst”.  Ik ben  ten rade geweest bij leerkracht Axel Caron om mij in het leefwereldje van de kinderen te verplaatsen.  Bij het maken van het boekje kreeg ik steun van mijn dochter Sarah die samen met mij de illustratie verzorgde en van mijn dochter Elisabeth die de teksten nalas. Eigenlijk is het een familieproject”, zegt Ronald.  Ondertussen heeft Ronald al plannen voor het uitbrengen van nog 2 boekjes.

Het boekje is uitgegeven bij Boek-scout, telt 70 bladzijden en kost 17,99 euro.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *