Vergeten ambachten in de kijker in Mariaburg

Tijdens de Erfgoeddag stelt het district Ekeren de vraag “Hoe maakt u het?” en vestigt het de aandacht op vergeten ambachten.
In wijkcentrum Mariaburg kunnen bezoekers de glasramen en prachtige tekeningen van Eduard Van Rompuy bewonderen. In de kerk van Mariaburg kan ze deelnemen aan een rondleiding. Verder zijn er nog heel wat vergeten ambachten te ontdekken. Want destijds bevonden zich hier veel diamantslijperijen op Ekers grondgebied: industriediamant Van Hoof (de Vroente), Gedstouwers (Veldstraat/Alfons De Schutterstraat), De Wint (Leo Vermandellei), Wildiers (Isabellalei), Lauwers (Gezondheidslei) en Temst (Korte Bist). Ook smeden Van Hooydonck, Bolens en Cornelissen waren heel actief in Mariaburg. Juweliers-horlogemakers Clinckx en Matthee blijven eveneens in het geheugen van de iets oudere wijkbewoners gebrand.
Programma
14 uur:  demo glas in lood – Marleen Lippeveld toont de knepen van haar vak.
15 uur:  rondleiding in de kerk van Mariaburg – Ludo Van Bouwel geeft duiding over de glasramen van de Mariaburgse glazenier.
16 uur:  gratis receptie met live-muziek van harpduo Karisa
Erfgoeddag, Wijkcentrum Mariaburg, Van de Weyngaertplein 38 – gratis – zondag 28 april van 10 tot 18 uur – Info: www.ekeren.be en www.252cc.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *