Erfgoeddag in Doel

Op Erfgoeddag op de fiets langs tien poldermonumenten en drie erfgoedevenementen met de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder
Op zondag 28 april is het Erfgoeddag. Om half elf is er een lezing in de kerk van Doel door doctoraalstudent Wout Vande Sompele over landbouw en ambachten in Doel in de 19de eeuw. De ganse dag zijn er activiteiten in het PolderMAS, het levende erfgoedmuseum in Ouden Doel. In het Keramiekatelier Leutiglandleven in de West Zeestraat 5 in Kieldrecht zijn er demonstraties pottenbakken en geitenkaas maken. Op beide locaties zijn er versnaperingen. Niet alleen geitenkaas. Deelnemers aan de drie activiteiten krijgen een doosje ambachtelijke pralines, aangeboden door de Wase Erfgoedcel.
De Erfgoedgemeenschap Doel & Polder legt een gratis fietstocht in langs deze evenementen. Onderweg worden ook de monumenten van de streek bezocht, zoals de Scheldemolen in Doel, het Hooghuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Olifanthoeve, Hof ter Walle, De Putten en de andere bedreigde hoeves en erfgoedlandschappen in de streek. De fietstocht gaat door prachtige maar bedreigde en aangetaste polderlandschappen, langs oude en nieuwe natuur en over de unieke dijkensequentie, een dijkennetwerk dat 6 eeuwen overbrugt. Bij een glas en een hap wordt besproken hoe dit landschap en zijn erfgoed is ontstaan én hoe het een toekomst kan krijgen.
De fietstocht start om 14u en eindigt rond 18u in De Doolen op de Engelsesteenweg 8 in Doel. Meld u aan op info@egdp.be of op Erfgoedfietstocht Tien Poldermonumenten 28 april 2019 op de facebookpagina van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder. Breng zelf je fiets mee. De afstand is 20 kilometer met regelmatige stops. De tocht gaat over rustige landwegen. Tussen Saftingen en Ouden Doel gaat de tocht ongeveer één kilometer over een kasseiweg – maar wel een hele mooie – en zelfs deze weg is erfgoed… Breng dus maar de ganse familie mee en kom genieten van Doel & Polder. Johan De Vriendt, stichter van de EGD&P, zal de gids zijn.
U kan het PolderMAS en het Keramiekatelier Leutiglandleven ook afzonderlijk bezoeken van 10 tot 18u. Meer info vindt u op www.erfgoeddag.be. Je kan ook halfweg aansluiten bij de fietstocht rond 16u aan Leutiglandleven in de West Zeestraat 5 te Kieldrecht. De Doolen, het ontmoetingscentrum en de gezellige haard van verzet van Doel, is open van 14u tot 18u.
Info: Johan De Vriendt 0479 99 06 71.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *