Duurzaam en houten speelgoed werd een troef voor Jojo
KAPELLEN – Speelgoedwinkel Jojo is een begrip in de regio en staat synoniem voor duurzaam speelgoed, met een grote variëteit aan houten speelgoed. Lego, Playmobile of ragespeelgoed vind je er niet. Dat is een bewuste keuze van de familie Nys, die pakweg 44 jaar geleden Jojo startte. Wat vind je er wel? Poppen en dan heb ik het niet over Barbies of Kens, poppenhuizen, knikkerbanen, bikkels, bijzondere kinderboeken en houten blokken.
Wie de winkel aan de Hoevensebaan 4 binnenstapt, wordt verwelkomd in een uniek kader met duurzaam speelgoed. Grootouders dromen er even nostalgisch weg bij het zien van de houten poppenhuizen, knikkerbanen, knikkers en bikkels. Fervente verzamelaars weten dat ze hier nog terecht kunnen voor uitbreiding van hun exclusieve speelgoedcollectie.
Elise (75) en echtgenoot Alex Nys (78) begonnen hun uitzonderlijke speelgoedwinkel 44 jaar geleden. Elise: “Ik werkte begin jaren ’70 in Speel Goed, een andere speelgoedwinkel in Kapellen. Toen de uitbaters stopten besloten Alex en ik om de zaak over te nemen. We veranderden de naam in Jojo, meteen een knipoog naar het oude speelgoedje. Na verschillende adressen in Kapellen, kwamen we uiteindelijk terecht in mijn ouderlijk huis aan de Hoevensebaan 4”, legt Elise uit. Er kwam ook een tweede winkel bij in de Volksstraat in Antwerpen Zuid.
Alex Nys bleef werken als leraar schilderen en tekenen, terwijl Elise Jojo een gezicht gaf. Later nam dochter Baps (50) het van haar over. Kleindochter Muse Ceulemans (22) studeert orthopedagogie, droomde er stilletjes van om Jojo onder haar vleugels te nemen, maar beseft nu dat het bij een droom zal blijven.
Grootouders dromen er even nostalgisch weg bij het zien van de houten poppenhuizen, knikkerbanen, knikkers en bikkels
Fantasie
Spiderman, Batman of Paw Patrol passen niet in het assortiment van Jojo. Alex Nys: “We zijn er nog altijd van overtuigd dat de fantasie van kinderen heel erg groot is. De nieuwe social media stompen die fantasie bij veel kinderen af. Onze assortimentskeuze is er altijd op gericht om de spel- en fantasievrijheid van kinderen te stimuleren. Daarom gingen Elise en ik jaarlijks naar de beurs in het Duitse Neurenberg, het mekka van het speelgoed. Daar kochten we kleinschalig in en brachten zo een uniek en betaalbaar aanbod naar Kapellen. Duurzaam en houten speelgoed werd een troef voor Jojo.”
Oma’s
Heel wat grootouders, al dan niet vergezeld van hun kleinkinderen, komen bij Jojo over de vloer. Niet alleen uit nostalgie, maar vooral de degelijkheid en duurzaamheid van het speelgoed doet hen binnenstappen. Soms stapt een jonge mama of papa binnen en laten op hun smartphone zien wat ze willen. Wanneer ik hen volwaardige alternatieven voorleg, gaan ze er vaak niet op in. Onbekend, maakt onbemind”, zegt Elise.
Kinderboekhandel
Alhoewel Jojo geen officieel erkende boekenwinkel is, weten velen in Kapellen en omstreken dat je er toch terecht voor een uitgebreid gamma bijzondere prenten- en jeugdboeken en een ruime collectie peuter- en kinderboeken.
Alex Nys: “Het is de liefde voor het mooie kinderboek dat ons deed besluiten om een groot assortiment in huis te nemen. He gaat dikwijls om exclusieve kinderboeken, maar ook de tijdloze klassiekers van onder meer Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren zijn bij ons vaste waarden.” Maar ook de boekenwereld verandert en dat beseft Alex maar al te goed; “Ik herinner me nog de tijd dat verkopers van uitgeverijen met een koffer vol boeken hier binnenstapten met de nieuwste uitgaven. Die verkopers lazen nog al hun boeken, maar tegenwoordig moet je het doen met een foldertje met al dan niet een korte boekeninhoud.”
Uitverkoop
Corona was ook voor Jojo een stevige struikelblok, maar er was meer. Er waren nog de stijgende prijzen, maar de finale druppel om de stekker er uit te trekken waren de vele werkzaamheden aan de Hoevensebaan. Baps Nys: “Er was de afbraak van café De Draak, bijna vlak naast ons en dan volgden de langdurige bouwwerkzaamheden aan het nieuwe administratieve centrum. We verdwenen uit het straatbeeld en van passanten was al die tijd geen sprake meer en daarom houden we nu tot aan de grote vakantie uitverkoop.