Uniek bezoek aan Deurganckdoksluis trekt veel volk

oetenindesluis-zaterdag-48

foto: : havenschepen Marc Van Peel, Vlaams minister Ben Weyts, Greet Bernaers –directeur infrastructuur en milieu van het Havenbedrijf, Mariam – meter van de campagne, Filip Boelaert – secretaris-generaal van het departement Mobiliteit en Openbare Werken, peter Carlos, Antwerps havenbaas Eddy Bruyninckx en Freddy Aerts – afdelingshoofd Maritieme Toegang.

Zaterdag voormiddag 7 maart  zetten  er reeds 7000 bezoekers hun voeten in de Deurganckdoksluis, die dit weekend vrij kan bezocht worden.
Na meer dan twee jaar zijn de betonwerken in de Deurganckdoksluis zo goed als klaar. Vooraleer het Scheldewater vanaf eind april de sluis zal vullen, zet de NV Deurganckdoksluis – de bouwheer van de grootste sluis ter wereld- nog een laatste keer de deuren van deze indrukwekkende werf open voor het grote publiek. Vandaag en morgen 8 maart krijgen bezoekers de unieke kans om voor de allerlaatste keer over de bodem van de sluis te wandelen en dit gigantische bouwwerk van dichtbij te bewonderen. Elke bezoeker kan bovendien peter/meter worden van zijn/haar vierkante meter Deurganckdoksluis. Een certificaat zal dienen als bewijs van dit unieke stukje ‘eigendom’.
De sluis
De Deurganckdoksluis is de grootste sluis ter wereld in aanbouw, wat maakt dat dit bouwwerk zich laat vertalen in duizelingwekkende cijfers: met haar lengte van 500 meter is de sluis net zo lang als 28 gelede bussen, bumper tegen bumper geparkeerd. Met haar 68 meter is ze in de breedte vergelijkbaar met een autosnelweg met 19 rijstroken.
Meer dan 350 vaklui zijn dagelijks aanwezig op de werf om er voor te zorgen dat de bouw op schema blijft en dat de sluis in het voorjaar van 2016 in gebruik kan worden genomen. Vanaf eind april zal de sluis zich beginnen vullen met Scheldewater, eind mei worden de sluisdeuren ingevaren. Die sluisdeuren bevinden zich momenteel nog op de werf in China, op 18 maart worden ze op transport richting haven van Antwerpen gezet.
Belang voor Vlaanderen
De sluis wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid, die driekwart van de kosten voor haar rekening neemt. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts verdedigt de Vlaamse investering van meer dan 300 miljoen euro. “Een wereldhaven heeft nood aan infrastructuur van wereldformaat”, zegt Weyts. “De Vlaamse Regering investeert stevig in een goede toegankelijkheid van onze havens. Zo verankert en versterkt Vlaanderen zijn positie in de wereld, en maken we ons op voor nieuwe groei. Heel onze economie profiteert mee van de welvaart die in onze havens gecreëerd wordt.”
 
foto’s:Copyright Port of Antwerp.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *