Tweede Arboretum Gin voor tuinuitbreiding


De nieuwe, gelimiteerde Arboretum Gin Rosa/Picea,
ten voordele van de 1 hectare tuinuitbreiding van Arboretum Kalmthout.   Copyright: Arboretum Kalmthout

KALMTHOUT – Tijdens het zeer succesvolle culinaire Tomatenfestival afgelopen weekend lanceerde Arboretum Kalmthout een tweede Arboretum Gin met een nieuw receptuur van rozen en spar uit de arboretumtuin. Het resultaat is een frisse, kruidige gin met acht botanische extracten. De opbrengst van de verkoop gaat rechtstreeks naar de 1 hectare tuinuitbreiding. Net zoals bij de eerste -en ondertussen uitverkochte- Arboretum Gin, zijn de flessen slechts in beperkte oplage te verkrijgen.

Gin voor het goede doel
Provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout greep in het najaar van 2020 de unieke kans om een naburige en waardevolle privétuin te vrijwaren van verkaveling en zo het arboretum met een hectare uit te breiden. Er werd een campagne opgestart om meters en peters van die nieuwe vierkante meters te zoeken, want zij helpen het arboretum groeien. Die fondsenwerving krijgt nu opnieuw een extra boost door de lancering van een tweede, eigen gin. Wie dit groene initiatief een warm hart toedraagt, kan Arboretum Kalmthout steunen door het glas te heffen met Arboretum Gin, want de opbrengst van de verkoop van élke fles gin gaat rechtstreeks naar het nieuwe terrein.

Sterkstokers
De tweede Arboretum Gin Rosa/Picea smaakt fris en kruidig, en werd gestookt door Sterkstokers uit Sint-Lenaarts, nabij Brecht in het noorden van de provincie Antwerpen. Stoken zit Master Distiller en zaakvoerder Thomas Cuyvers in de genen. Gedreven door het experiment, kwam op zijn initiatief de Arboretum Gin tot stand.
Voor de tweede Arboretum Gin wilde Arboretum Kalmthout absoluut een conifeer uitproberen als knipoog naar haar 19de-eeuwse kwekerijverleden, toen er van een arboretum nog geen sprake was en coniferen er op strakke rijen groeiden. Het uitgesproken botanische karakter van de gin is te danken aan jonge scheuten van Picea orientalis ‘Georges De Belder’, een spar vernoemd naar één van de grondleggers van het arboretum, en de bloemblaadjes van de zeer geurende, gevulde Rosa ‘Duchesse de Berry’ die in het late voorjaar uitbundig bloeit in de rozentuin van het arboretum. De selectie van botanicals die de gin verder vervolledigen zijn jeneverbes, engelwortel, tijm, munt, oregano en kaneel. Het resultaat is een verfijnde gin, die perfect te mixen is met een light tonic. “Een combinatie van acht kruiden, bessen, bloemen, planten én bomen is het arboretum helemaal waardig”, vindt Abraham Rammeloo. “De smaak is tegelijk fris en delicaat.” Arboretum Gin Rosa/Picea heeft een alcoholpercentage van 38%.

Limited edition voor het goede doel

De integrale opbrengst uit de verkoop van de Arboretum Gin Rosa/Picea gaat rechtstreeks naar de uitbreiding van het arboretum. Daar krijgen de toekomstige bomen- en plantensoorten, en in het bijzonder de beroemde Hamamelis-collectie, alle ruimte die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien. De eerste Arboretum Gin, uitgebracht in april 2021, was gebaseerd op de bloemen van Hamamelis, toverhazelaar, geplukt in het arboretum. De beperkte oplage van 1.000 met de hand genummerde flessen vloog meteen de deur uit. Ook de tweede Arboretum Gin Rosa/Picea komt in een beperkte oplage van 1.000 genummerde flessen van 500 ml.

Een fles Arboretum Gin Rosa/Picea kost € 39,50 en is te koop in de cadeau- & boekenshop en in de webshop van Arboretum Kalmthout.

www.arboretumkalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder