Open Momumentendag in Mariaburg

Op zondag 12 september organiseert Wijkwerking Mariaburg ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021 met thema “Inclusief” in Sint-Mariaburg (officiële naam!) twee wandelingen in samenwerking met Dienst Cultuur Brasschaat en District Ekeren. Dat er twee wandelingen zijn is niet verwonderlijk want het gehucht is netjes over de twee gemeenten verdeeld.

De wandelingen zijn een tocht ‘Op reis naar vroeger’ en leiden de deelnemers (gratis, zonder inschrijvingen) langs 20 Mariaburgse historisch interessante “ijkpunten” met foto, tekst en QR-code. Wandelbrochures met aangeduid parcours zijn gratis verkrijgbaar in het wijkcentrum of DC Antverpia. Zowel infoborden als brochures blijven ter beschikking van het publiek ook nà zondag.
De Ekerse wandeling begint aan het wijkcentrum, Van de Weyngaertplein 38, de Brasschaatse aan Dienstenfcentrum Antverpia, De Vroente 7.

Kerkhof en kasteelburcht
Als voorproefje alvast een paar frappante ijkpunten, te beginnen met het oud kerkhof in het Ekerse Mariaburg. In 1904 werd een groot stuk grond van 2500 m² in gebruik genomen als begraafplaats op de Schepersvelden tussen Lodewijk Andersonstraat (toen Mercatorstraat) en Schepersvelden (toen Handelslei) met ingang aan de Lodewijk Andersonstraat. Centraal stond een praalgraf in kapelvorm met puntdak van architect Floris Verbraeken waarin Maria Theresia Aernouts, echtgenote Antoon Van den Weyngaert, in 1912 begraven werd. In 1975 werd de begraafplaats ontruimd voor de aanleg van het viaduct over de spoorlijn maar tot in de jaren ’50 werden er nog inwoners van Ekers Mariaburg begraven en niet op de in 1939 in gebruik genomen nieuwe begraafplaats in de Alfredlei.

In Brasschaats Mariaburg werd in de Henrilei 47 in 1909 een middeleeuwse burcht gebouwd op last van Henri Van den Weyngaert, zoon van de in Mariaburg onvermijdelijke Antoon, die in 1907 huwde met de Fransçaise Aline Schreiber. Alweer architect Floris Verbraeken tekende de burcht met kantelen, slotgracht, valbrug, arduinen fontein en majestueuze poort met wachttoren op een domein van 13000 m². Na WO II werd het kasteel verkocht, kreeg nog verschillende bestemmingen (o.a. restaurant) maar raakte door leegstand in verval tot in 1977 een bouwmaatschappij het terrein kocht en een jaar later de burcht liet verdwijnen. De droom van “Zotte Rik” kende dus een roemloos einde. (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *