Twee Polderklievers rijden tourrit waar Frans Brands 60 jaar geleden won

Werner (links) en Paul (rechts) zullen de rit rijden in het originele koerstruitje van Flandria


ZANDVLIET/BERENDRECHT – Twee wielrenners van WTC Polderklievers rijden op woensdag 5 juli een rit uit de Ronde van Frankrijk die de legendarische Frans Brands 60 jaar geleden won. Polderkliever Paul Jaspers kwam op het idee, om de voormalige ritwinnaar van de Tour, die opgroeide in Berendrecht, niet te vergeten.

Wie was Frans Brands? “Franske” groeide op in Berendrecht en in de jaren 60 was hij een succesvol profwielrenner. In de Tour de France van 1963 wint hij op legendarische wijze de 18e etappe. Een bergrit waarin hij grote namen zoals Bahamontes, Raymond Poulidor, Rik Van Looy en de uiteindelijke Tourwinnaar Jacques Anquetil achter zich laat. Twee jaar later behaalt hij een 8ste plaats in het eindklassement. Hij overleed in 2008.

Deze zomer zal het dus 60 jaar geleden zijn dat “Franske” Brands een ritwinnaar van de Ronde van Frankrijk werd. Paul Jaspers en Werner Van De Zande, wielrenners bij Polderklievers en de Sturmers, willen dat jubileum vieren door exact dezelfde rit te rijden, van 206km lang. “We starten in Chamounix, aan de voet van de Mont-Blanc. Dan rijden we richting Genève in Zwitserland, over de Col de la Faucille waar Brands wegreed van de rest. Tot slot rijden we door het Jura-gebergte en komen we aan op een, ondertussen verlaten, vélodrome in Lons-le-Saunier, waar Frans als eerste over de meet kwam”, vertelt Paul die dankzij veel research de etappe van 60 jaar geleden kon reconstrueren. De rit zal ongeveer 8 uur duren.
Paul kwam 7 jaar geleden op het idee om de overwinningsetappe van Frans Brands over te doen. “Frans was vroeger onze buurman en als kinderen keken we op naar hem. Ik vind dat we in de Polder niet mogen vergeten hoe een grote coureur wij hadden, iemand die een rit in de Tour heeft gewonnen. Daarom kwam ik op het idee om die rit over te doen, om hem te eren en sindsdien heb ik dat idee nooit meer losgelaten.”
Alleen kwam het er nooit van, tot nu. “Dit jaar is het 60 jaar geleden en dat is het ideale moment.” Hij zal samen met Werner Van De Zande naar Frankrijk afzakken. “Maandag 3 juli vertrekken we, woensdag 5 juli doen we de rit en de dag nadien trekken we naar huis. We moeten natuurlijk op tijd zijn voor de kermiskoers in Zandvliet.” Ploegleider Jeroen Sebrechts zal vanuit de volgauto alles in goede banen leiden.
Werner en Paul zijn al maanden aan het toeleven naar het moment. “We hebben heel wat klimkilometers gedaan, meegetraind met de Polderklievers en zijn op fietsvakantie naar Sicilië geweest om daar te trainen.” Al zullen ze de rit niet in het tenue van de Klievers of de Sturmers rijden. “We hebben op een Chinese website het originele koerstruitje van Flandria kunnen vinden, waarin Frans Brands de rit won.”
De initiatiefnemers hebben ook contact met de familie van Frans. “Zijn kleinzoon Stijn vindt het schitterend dat we dit doen. Hij heeft zelf nog wielerverslagen van Frans, bekers en zelfs de fiets van Franske bijgehouden. Ook Jeanne, de weduwe van Frans, vindt het ongelofelijk dat we hem niet vergeten.”

Rechts Paul Jaspers en links Werner Van de Zande in het Berendrechts Wielercafé Jos Van Nelekes. Tussen hen Gerrit Sturm, trotse voorzitter van de Sturmers.
Hij was destijds één van de grootste regionale concurrenten van Franske Brands

Expositie
Tijdens de kermiskoers in Zandvliet (juli) en Berendrecht (augustus) zal er een expositie staan met alle verhalen over Frans Brands. Meer informatie daarover lees je binnenkort op onze website.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *