Tussen Dodendraad en V-bommen – Oorlogswandeling op de Kalmthoutse Heide

De ‘groten oorlog’ van ’14-’18 was het meest dodelijke conflict dat de wereld ooit kende. Wie heeft al eens van de ‘dodendraad’ gehoord (de elektrische draadversperring van 2000 Volt die aan de Belgisch-Nederlandse grens stond opgesteld en ook door Kalmthout liep)? Wie kent nog de ingrijpende verhalen over het smokkelen van mensen, goederen en berichten doorheen deze draad?
Ook Wereldoorlog II liet verschillende littekens achter in het landschap van de Kalmthoutse Heide. Aan de ingang van de Kalmthoutse Heide staat sinds 2008 een oorlogsmonument, ter herinnering aan de verdediging tegen de Duitse V-bommen aan het einde van WO II.
Dit unieke en zeldzame oorlogsmonument is geen replica maar een echt en op schitterende wijze gerestaureerd 90 mm luchtafweerkanon. Het maakte deel uit van het “ainti-flying bomb commando Antwerp X” en is nu geplaatst vlakbij de historische plaats waar het stond in 1945, namelijk in de buurt van het ven ‘Putse Moer’ in de Kalmthoutse Heide. Ook het historische ‘vluchtkapelletje’ aan de rand van het natuurgebied staat nog overeind.
Datum: zondag 15 mei 2011 om 13u30 – Startplaats: het kanon, parking Putsesteenweg 129-131, Kalmthout – Wandelafstand: 5 km (2,5 uur)
Deelname: 4 euro per persoon (ter plaatse aan de gids te betalen)
Gids: Jos Engelen
Inschr: verplicht vooraf bij de Dienst Toerisme Kalmthout, 03 666 61 01 (dinsdag t.e.m. zaterdag van 10u tot 17u), toerisme@kalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *