Turf, het bruine goud

Zondag 14 oktober 2012 kan je meedoen met een prachtige, cultuurhistorische wandeling in de Kalmthoutse Heide. Het onderwerp is de turfontginning die een onuitwisbare stempel drukte op het landschap van de Kalmthoutse Heide. Metersdikke veenlagen werden hier afgegraven om er turf van te maken. Die turf diende om woningen, kastelen en kloosters te verwarmen.

Ook voor ambachtslieden als brouwers, smeden en kuipers was het de gangbare brandstof. Er kwam een uitgebreid en vernuftig stelsel van grachten en vaarten om de turf naar Bergen op Zoom en Roosendaal te voeren. Van daaruit vertrok de turf naar grote steden in Vlaanderen en Holland.

Talloze sporen van de grote veenontginning zijn nog altijd terug te vinden in het landschap. Tijdens onze tocht langs turfgrachten en prachtige vennen, over veendijken en door natte heidegebiedjes ontrolt zich het verhaal van vijfhonderd jaar hard labeur. Het start om 13u30 en kost € 4. Inschrijven doe je best vooraf bij de toeristische dienst via toerisme@kalmthout.be of 03 666 61 01. Vergeet zeker je waterdichte stapschoenen of laarzen niet.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *