Topspecialisten verplaatsen 150-jarige kolossale eik 60 meter verder: van een stenen terras naar een park

De grote inlandse eik wordt verplaatst naar een nieuw park van zo’n 200m² vlak achter de toekomstige nieuwbouw.

BRASSCHAAT – Het verplaatsten van een eeuwenoude eik is een complex en delicate zaak. Dat moet je de Nederlander Willy van de Vorst niet vertellen. De man specialiseerde zich meer dan 20 jaar geleden al in boomverplaatsingen. Donderdag kregen het ecologische adviesbureau Landmax en van de Vorst een kolos te verplaatsen van circa 250 ton, een hoogte van 25 meter en een wortelkluit van 10 à 12 meter aan de Bredabaan 570 in Brasschaat.

Het is vermoedelijk de eerste keer dat in ons land een boom van dergelijk kaliber wordt verplaatst.

Initiatiefnemer en natuurliefhebber Wannes Kuyps, zaakvoerder van Wannes Real Estate schakelde enkele topexperten in. Ecologische adviesbureau Landmax deed ter plekke een uitvoerig vooronderzoek en schakelde ook de Nederlander Willy van de Vorst in.

Veel bekijks voor de unieke transport.

De laatste decennia stond de inlandse eik (Quercus) te midden van een terras van de iconische feestzaal Lucullus. Het hele pand, behalve de typerende rode voorgevel, werd intussen gesloopt. In de plaats komt een gemengd project van appartementen en kantoren, alles samen op een terrein van 6.000 m². Het gaat om The Venue, een complex van 14 appartementen en The District, een kantoorgebouw van ruim 1.200 m², omgeven door een park.

Biodiversiteit
De eik die in Brasschaat werd verplaatst zal volgens de experten van Landmax en Willy van de Vorst nog gemakkelijk 200 jaar verder kunnen leven. “Wat de projectontwikkelaar hier doet, verdient alle respect”, zegt Jolie De Meyer van Landmax. “Grote en oude bomen moeten zeker in strijd worden gegooid tegen het verlies van biodiversiteit in onze regio. Oude bomen hebben onder andere unieke relaties met tal van schimmels, kevers en korstmossen, die jonge bomen niet hebben. Als je deze bomen zou rooien, zal het decennia duren vooraleer je de biodiversiteit hebt hersteld, ook al plant je een heel nieuw bos.” (mw)

Willy van de Vorst (rechts) en Jolie De Meyer.

Met zwaar materiaal wordt de 250 ton wegende eik naar zijn nieuwe plaats gesleurd.

Er werd gewerkt met rupsgraafmachines en kettingen, die tientallen stalen platen onder de boom doortrokken.   

foto’s/Filmpje: Robin Fasseur

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder