Tentoonstelling over Duitse en Belgische burgers tijdens WO1


“Iedereen had evenveel te lijden onder de oorlogsgruwel”
In samenwerking met hun Duitse zustergemeente Andernach opent vrijdagavond 10 november in Ekeren een unieke tentoonstelling over gewone mensen aan beide zijden van het front tijdens WO1. “We stellen vast dat heel veel van de opgetekende verhalen gelijklopen langs beide kanten. Oorlogsleed is universeel. Moeders aan de Rijn hadden evenveel verdriet en problemen om te overleven als moeders uit de Polder” zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA).
De Ekerse tentoonstelling is niet de zoveelste in de rij van herdenkingen rond 100 jaar WOI waarbij vooral de Belgische kant wordt benadrukt. “Samen met onze zustergemeente hebben we bijna twee jaar gewerkt aan de samenstelling van de tentoonstelling. Het resultaat zijn bijzondere verhalen van inwoners uit twee gewone gemeenten aan beide zijden van het front” zegt districtsburgemeester Koen Palinckx. “Zelden kreeg het ook de Duitse kant van het verhaal aandacht. Als men de verhalen van Duitse en Belgische gezinnen, om voortdurend te kunnen overleven, moest vertalen in een universele taal zou niemand merken door wie van beiden ze verteld werden. Leven in tijde van voedselschaarste was universeel”. Bezoekers aan de tentoonstelling mogen zich verwachten aan uniek Duits propagandamateriaal dat voor het eerst in ons land te zien is. Daarnaast is er aandacht voor de dagdagelijkse voeding ten tijde van de oorlog. “Er zijn ook een twintigtal audiovisuele getuigenissen van burgers uit beide landen. Heel wat Ekerse, en Duitse, verhalen werden voor het eerst opgetekend want het is opvallend hoe weinig er nadien over gesproken werd. Daarnaast heerst er, tot op de dag van vandaag, bij veel Duitsers nog altijd een schuldgevoel”.
De tentoonstelling in het Ekerse kunstcentrum Hof De Bist loopt nog tot zaterdag 9 december en is gratis te bezoeken. Aan de hand van een gratis brochure krijgen bezoekers meer uitleg over alle tentoongestelde pamfletten en voorwerpen. Een begeleidende catalogus kost 20 euro. In de zomer van 2018 verhuist de tentoonstelling naar de Duitse zustergemeente Andernach.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *