Techniekbeurs Putse Knipoog wil technisch onderwijs promoten

De 6de techniekbeurs kon weer op veel belangstelling rekenen

De leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool De Putse Knipoog te Putte-Kapellen, stelden donderdagnamiddag 20 februari wetenschappelijke proefjes voor op de jaarlijkse techniekbeurs van de school.

“Met deze techniekbeurs willen wij de kinderen en hun ouders tonen dat de technische richting een onderwijsvorm is met veel kansen’, zegt  directeur Marc Sabbe.  “Het idee leeft nog veel bij de ouders dat je moeilijk verder kunt studeren als je een technische richting volgt, en kiezen dus voor ASO-richting. Niets is minder waar. Er zijn vele technische richtingen waar kinderen veel meer op hun plaats zouden zitten en waarna ze ook verder kunnen studeren. Zo heb je o.a. de richting handel, techniek-, biotechnische- en industriële wetenschappen …”.  
“Op deze beurs leren kinderen samenwerken en publiek hun werkje presenteren om zo hun faalangst te overwinnen. Een goede aanzet voor hun latere professionele leven“ legt directeur Marc Sabbe uit.

62 leerlingen werkten per twee, zo’n drie weken, een eigen wetenschappelijk proefje uit.  Een chemicus kwam eerst een werkshow presenteren op de school. Ook leerlingen van PITO gaven demo’s. Daarna gingen de leerlingen zelf op zoek naar proefjes. Ze maakten gebruik van het internet of gingen speuren in wetenschappelijke boeken.  De proefjes werden op voorhand aan elkaar voorgesteld en uitgetest. Daarnaast stelden zij vakkundig de wetenschappelijke uitleg van het experiment samen.  

In totaal stonden er 31 proeven opgesteld.  Zo had je o.a. een presentatie van een luchtvlam, waar werd bewezen dat je met een brandende lucifer de kaars terug kan aansteken in de rook  die ze achterlaat bij het uitgaan.  Met bakpoeder, afwasproduct en azijn werd een vulkaanuitbarsting nagebootst.  Het sap van een rodekool werd vermengd met zuur en basen en veranderde in een roze, blauwe of blauw/groene kleur.  Twee jongens maakten olifantentandpasta.  Met het sap uit de schil van een sinaasappel kon men een ballon laten springen. 
Het werd een boeiende en leerrijke namiddag, niet alleen voor de leerlingen zelf die een perfecte presentatie gaven, maar ook voor de ouders die verbaasd waren over de kennis en technieken die de leerlingen presenteerden.
De zesde editie van de techniekbeurs bleek weerom een groot succes.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *