Het team dat samenwerkt aan de toekomstplannen van Hazenpad.
STABROEK – Vier laatstejaars Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de Universiteit Antwerpen bekeken kritisch de fietsverbinding tussen de Kapel van de Heuvels en het Hoogeind in Stabroek en legden een ecologisch en vernieuwend plan op tafel om er een beter fietspad van te maken.
Emma Goethals, Nicolas Steffens, Axel Doubel en Jochem Vloebergh ontwierpen het plan. Dat was een opdracht in het kader van het Community Service Learning Project. Verenigingen en organisaties mogen ideeën aanbrengen voor relevante maatschappelijke projecten. Dit jaar werden er negen concrete ideeën aangebracht. Het idee van het fietspadproject komt van Lenora. “Dat is een groep van geëngageerde burgers uit de Noordrand van Antwerpen (Berendrecht, Ekeren, Hoevenen, Stabroek, Zandvliet en Lillo) die elkaar gevonden hebben naar aanleiding van het Toekomstverbond in Antwerpen. Lenora wil een stem bieden in heel het debat rond de Antwerpse verkeersmobiliteit”, legt Rik Baeten van Lenora uit.
Geen van de vier studenten kende de locatie en toch voelden ze zich direct aangesproken om dit Stabroekse project gedetailleerd uit te werken. De uitdaging was niet min. “Hoe kan het Hazenpad in Stabroek duurzaam en klimaatrobuust worden heraangelegd, met aandacht voor waterbeheer, biodiversiteit en als veilige doorgang voor wandelaars en fietsers?”
Jochem Vloebergh: “Het lokale en de kleinschaligheid trokken ons meteen aan. In tegenstelling tot veel andere projecten leek ons dit in de praktijk ook uitvoerbaar.” Het viertal benaderde iedereen die qua ligging betrokken was: het Agentschap Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer, Trage Wegen en privé-eigenaars. De studenten klopten ook aan bij het gemeentebestuur en lichtten hun dossier toe. Nicolas Steffens: “We waren erg opgetogen over de positieve reacties en feedback van burgemeester en schepenen.”

Fietsknooppunt 85
Wie van Hoevenen met de fiets naar Berendrecht wil rijden, kan gebruik maken van een prachtig fietspad. Zowel de Parijse Weg als de Danckerse Weg zijn pareltjes voor fietsers. Tussen die twee mooie fietspaden ligt een stuk van ongeveer één kilometer. Het is de missing link tussen Hoevenen en Berendrecht. Op dat tussenstuk vind je alles wat fietsers niet willen, zoals te smalle paden, slijkpoelen bij regenbuien en kapotgereden stroken door tractors. Het is deze strook die het studieobject werd van de studenten.
Wie vanuit ’s Hertogendijk ter hoogte van de Kapel van de Heuvels fietsknooppunt 85 volgt, vindt in de eerste plaats al moeilijk de smalle weg tussen twee huizen en komt dan terecht op een te smalle zandfietsstrook met links een akker afgescheiden met prikkeldraad en rechts een beek. Hier een tegenligger kruisen zonder te stoppen en af te stappen is onmogelijk. “Hier willen we verbreden door een stuk akker te gebruiken. Het ANB liet ons weten dat ze niet negatief staan tegenover dit voorstel”, zegt Emma Goethals. Omdat het traject uitmaakt van fietsknooppunten worden ook rustbanken en een fietsherstelpunt voorzien.

Koersmix
Voor grote delen van het traject opteren de vier studenten om koersmix te gebruiken. Dat is een halfverharding. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook waterdoorlatend en dus uitermate geschikt in dit project. Uiteraard is er rekening gehouden met de bestaande bomenrijen en opteren de eindejaars voor open grachten en het verwijderen van betonnering en buizen.
Wie naar de voetbalvelden van Nieuw Stabroek moet, rijdt nu over een betonnen strook. Die verdwijnt en wordt vervangen door een karrenspoor met een tussenstrook in groen. Aan de parkeerplaats komt een tractorsluis.
Betonplaat, kruispunten
Ter hoogte van het smalle verbindingspaadje naar de Groene Swaenlaan voorziet het project een betonplaat. “Nu wordt op die plek de grond dikwijls helemaal kapotgereden door landbouwvoertuigen. Een betonplaat moet dat verhinderen. Wanneer de gemeente en de privé-eigenaar van het smalle fietspad het eens zijn over een mogelijke grondenruil, kan dat paadje met links en rechts prikkeldraad ook worden verbreed”, legt Axel Doubel uit. De studenten reiken ook oplossingen aan om de kruispunten aan het Hoogeind en ’s Hertogendijk veiliger te maken.
Gemeentelijke prioriteit
Schepen voor Ruimtelijke Ordening Liesbeth Bardyn (Sterk2940) kent de studie van de studenten van UAntwerpen en is vol lof over het resultaat. “De missing link in de fietsinfrastructuur is voor ons een prioriteit om uit te werken. We zijn dan ook opgetogen met het werkresultaat van de studenten. Het is bijna een hapklaar document dat ze op tafel leggen. De kans is groot dat we hun werk gebruiken om gefaseerd uit te werken. Woensdag 4 juni worden aan de UAntwerpen alle projecten voorgesteld. We gaan met een delegatie van ons bestuur zeker aanwezig zijn.”
Erik Vandewalle
Lees het volledige en andere artikels in ons magazine De Polder