Atelier in beeld: een wandeling langs de werkruimte van kunstenaars

Beeldhouwer Peter Kempenaers (Peke) werkt aan een nieuw beeld. 

EKEREN – Het atelier van een kunstenaar is meer dan een werkruimte, het is een plek waar dromen verwezenlijkt en verhalen vertelt worden. Atelier is beeld dat voorbije weekend in Brussel en Vlaanderen werd georganiseerd, gaf je de kans een nieuwsgierige blik in de wereld van de kunstenaar te werpen.

In Ekeren namen 14 individuele kunstenaars deel. In Tracé  Cultuurstation toonden 7 kunstenaars hun werk. Wij gingen een kijkje nemen in het atelier van beeldhouwer Peter Kempenaers en dochter Anne in Mariaburg. Anne legt zich toe op keramiek. Haar atelier is op het Moorkensplein in Borgerhout. Voor Atelier in beeld verhuisde ze voor een weekendje naar de tuin van haar vader. Peter Kempenaars geniet naam en faam in binnen-en buitenland. Zijn beelden zijn geïnspireerd op de natuur, de mythologie, filosofie, de natuur, de literatuur en de mens. De kunstenaar kreeg van district Ekeren de opdracht de beeldjes te ontwerpen voor de tweejaarlijkse Cultuurprijs en de Sportfiguur van het jaar.

Anne Kempenaers vindt inspiratie in de keramiek. Ze geeft workshops in haar atelier in Borgerhout.

Glazenier Karel Vernaillen uit de Veltwijcklaan ontdekte de materie glas bij de renovatie van het huis van zijn broer. Het ambacht trok hem aan en na een bezoek aan een ambachtenmarkt in Ekeren, besloot hij een cursus te volgen aan de academie van Merksem en later die van Mechelen. In Merksem leerde hij vlakglas, of glas in lood te bewerken. In Mechelen lag de nadruk op warm glas. Warm glas is een artistieke techniek waarbij helder en of gekleurd glas in een oven gesmolten of samengesmolten worden om een groot scala aan kunstwerken te produceren zoals sieraden, schalen, ornamenten  of sculpturen.

Karel Vernaillen toont duidelijk dat glas in lood niet automatisch moet worden geassocieerd met kerken en historische gebouwen. De glazenier benadrukt met zijn werk dat het ook in moderne interieurs een plaats verdient.

Glazenier Karel Vernaille toont met deze sierlijke vlinder dat glasbewerking niet noodzakelijk geassocieerd moet worden met kerken en historische gebouwen.

Instrumentenbouwer
Jef Van Boven uit de Lindenlei is een kunstenaar van een totaal andere orde. Hij is instrumentenbouwer. Van Boven bouwt zelf sinds 1995 spinetten, virginalen, klavecimbels en andere historische klavierinstrumenten. Sommige zijn gebaseerd op instrumenten uit de collectie van het Museum Vleeshuis. Voor de bouw van zijn eerste klavecimbel vertrok Jef Van Boven vanuit een bouwpakket dat hij in Groot-Brittaninië bestelde. “Denk nu niet dat zo’n instrument in een handomdraai te monteren is”, legt Jef uit. Er ging een hele studie aan vooraf. Ik trok naar het CMB (Centrum voor Muziekinstrumenten) in Puurs. Je leert daar de bouwtechnieken.” (mw)

Jef Van Boven (rode trui) bouwt als sinds 1995 kopies van historische klavierinstrumenten. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *