Stroom van solidariteit voor Oekraïne

V.l.n.r. Wim De Schutter, Tom Van Goey, Ambassadeur Peter Van De Velde, Ihor Vitenko
en 4 vertegenwoordigers van het Oekraïense leger en overheid. 

Donderdag 24 februari 2022, die dag zal in de geschiedenisboeken een plaats krijgen als startdatum van de Russische inval in Oekraïne. Nu een tiental maanden later polsen we bij Stabroekenaar Tom Van Goey, naar de huidige toestand.

Tom runt samen met Wim De Schutter een akkerbouwbedrijf van ruim 3000 hectare aan de rechteroever van de Dnjepr ter hoogte van Tsjerkassy een stad 200 km ten zuiden van Kiev. 

“Het zaaien en oogsten is al bij al nog goed gelukt in onze regio. De streek bleef gespaard van zwaar oorlogsgeweld. Momenteel heeft de winter zijn intrede gedaan en zit het landwerk erop. De elektriciteitsvoorziening is echter wel gelimiteerd, nu zitten we in een regime van 3 uur wel en 3 uur geen elektriciteit. 2 maanden geleden kochten we snel nog 2 extra generatoren zodat we voort kunnen werken.”

Tom geeft nog mee dat er geen tekort aan eten is, het is een landelijke streek en via de dorpen zijn de meeste families nog zelfvoorzienend in hun voedsel. 

Zeven werknemers van het akkerbouwbedrijf zijn naar de oorlog vertrokken, zij strijden vooral in de tweede en derde lijn, maar veel weet men hierover niet om veiligheidsredenen.

Stroom van solidariteit

Van bij de start van de oorlog hebben Tom en Wim zich ingezet om hulpgoederen tot in Oekraïne te krijgen. “Ondertussen zijn we aan onze 34ste vrachtwagen toe die hulpgoederen wegbrengt, 20 gingen naar projecten over heel het land, 14 werden verder vanuit de boerderij verdeeld.” De eerste 25 trucks werden vanuit de Cubanatie in Stabroek verstuurd de laatste 9 vertrokken vanuit een loods van Aannemer Jos Dejongh in Kalmthout, een mooi gebaar waar Tom zeer dankbaar voor is.
Via de persaandacht die Tom in het begin ontving is er ook een mooi netwerk ontstaan. Een leuke toevalligheid is dat een derde persoon, met name de in Essen wonende Kristof Van Deyck, gehuwd met de Oekraïense Krystyna Smetanyak, contact zocht met Tom om samen te werken. Blijkt nu dat zij alle drie: Tom (43), Kristof (42) en Wim (41) op het PITO school hebben gelopen. 

Anastasia en Tom Van Goey, Krystyna en Kristof Van Deyck, Gaston Van Tichelt (burgemeester van Essen), Broeder Willy, Maarten Malaise en Ihor Vitenko van Mission Ihor Vitenko. 

Nog een man die zich ten volle inzet is Broeder Willy, de pater Redemptorist uit Essen, die via zijn Clemensactie goederen inzamelt voor zijn collega paters, maar nu ook al te graag de mensen in Oekraïne hulp biedt. Ook met chirurg en Oekraïner  Ihor Vitenko, die reeds 20 jaar in het Jan Palfijn ziekenhuis van Gent werkt en gespecialiseerd is in wondzorg, wordt nauw samengewerkt. 

Broeder Willy

Voor al hun hulp werden Tom, Wim en Ihor in Kiev op 6 december gehuldigd door de Oekraïense autoriteiten. “Het is ons allesbehalve om prijzen te doen, op iets staan kijken en niks doen staat niet in onze woordenboek, waar men kan helpt men, ook nog een dikke merci aan de gemeenten Stabroek, Kalmthout en Essen voor hun ondersteuning en uiteraard aan alle vrijwilligers en mensen voor hun bijdrages en ondersteuning!” zegt Tom.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *