STEMfluencers inspireren jongeren op PITO Stabroek

PITO Stabroek verwelkomde samen met essenscia de vijf STEMfluencers voor de klas.
– © Provincie Antwerpen

STABROEK – PITO Stabroek vormde op 21 mei het decor voor het slotevenement van STEMfluencers, een inspirerend project van sectorfederatie essenscia Vlaanderen in samenwerking met Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen). Het project brengt jonge professionals uit de chemie- en farmasector naar de klas om leerlingen te laten kennismaken met de veelzijdige wereld van wetenschap en technologie. Het slotevenement vond voor het eerst plaats in PITO. PITO is al jaren pionier in praktijkgericht STEM-onderwijs en werkt intens samen met bedrijven uit de sector. STEM bestaat uit 4 componenten ‘Science, Technology, Engineering en Mathematics’ en die 4 pijlers worden in de eerste graad op een evenwaardige manier behandeld.

Een verdiende erkenning

“De keuze voor PITO als gastlocatie is geen toeval, maar een welverdiende erkenning,” benadrukte gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Provinciaal Onderwijs in Antwerpen. “Deze school slaagt er keer op keer in om een brug te slaan tussen het klaslokaal en de werkvloer. Hier krijgen jongeren échte voeling met wat een STEM-opleiding voor hun toekomst kan betekenen.”

De samenwerking met bedrijven uit de sector is geen loze belofte, maar dagelijkse realiteit bij PITO. Via stages, duaal leren en gezamenlijke projecten met bedrijven zoals BASF en Ineos worden leerlingen voorbereid op de uitdagingen van morgen.

leerlingen volgden de chemieshow gebracht door Michiel van Technopolis

STEMfluencers
Het STEMfluencers-initiatief draait om échte verhalen. Jongeren die zelf een technische of wetenschappelijke opleiding volgden en vandaag actief zijn als procesoperator, laborant, ingenieur of technicus komen hun ervaringen delen in de klas. In 2025 namen meer dan 70 scholen in Vlaanderen en Brussel deel aan het project, met steun van grote namen o.a. Evonik, Johnson & Johnson, Pfizer, Covestro, Borealis, BASF en Indaver.

Kris Bosch en Nele Plas, adviseurs Onderwijs en Arbeidsmarkt bij essenscia, zijn overtuigd van het belang van rolmodellen: “Onze STEMfluencers tonen met veel enthousiasme hoe boeiend en betekenisvol een STEM-loopbaan kan zijn. De impact van hun verhaal is groot, zeker wanneer het gedeeld wordt op geëngageerde scholen zoals PITO.”

Praktijkgericht inspireren
Na een energieke chemieshow, gebracht door Michiel van Technopolis kregen maar liefst 185 leerlingen van het tweede jaar gastlessen van 5 jonge STEM-professionals: afgevaardigden van de bedrijven Agfa Gevaert, BASF, Sanofi, Tessenderlo Group en Bio Base Europe Pilot Plant. Hun persoonlijke verhalen, over opleidingen, carrièremogelijkheden en drijfveren, boden de leerlingen een unieke blik op hun eigen mogelijke toekomst.

Michiel van Technopolis verzorgde een indrukwekkende chemieshow. – © Provincie Antwerpen

“Een doordachte studie- of beroepskeuze begint met inspiratie,” stelde directeur Daniëlle Segers. “Leerlingen van het tweede jaar staan op een kruispunt. Het is onze taak om hen te laten zien waar hun talent hen kan brengen. Dankzij STEMfluencers zien ze vandaag niet alleen wat mogelijk is, maar ook hoe haalbaar het is.”

leerlingen volgden gastlessen van de STEMfluencers en kregen inspiratie voor hun toekomstige studie-
of beroepskeuze.

Nauwe link met het studieaanbod van PITO
De studierichtingen bij PITO sluiten naadloos aan bij de inhoud van het STEMfluencersproject. Van Biotechnologische Wetenschappen tot Mechanica-elektriciteit, de school biedt opleidingen die jongeren voorbereiden op het hoger onderwijs én de arbeidsmarkt. Bovendien zijn de thema’s waarmee ze aan de slag gaan, zoals klimaat, gezondheid en duurzaamheid, actueler dan ooit.

De school werkt al jaren samen met bedrijven als BASF en Ineos, onder meer via stages, duaal leren en gastlessen. De wisselwerking tussen school en industrie is een bewuste keuze, die vandaag meer dan ooit zijn vruchten afwerpt.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *