Stabroekse scholen krijgen cheque van gemeentebestuur voor duurzame investeringen

HOEVENEN/STABROEK – Deze week vindt de campagne van de Vlaamse overheid, #iktrekhetmijaan, plaats. Vroeger bekend als Dikketruiendag. Scholen over heel Vlaanderen werken deze week rond duurzaamheid, milieu en de klimaatopwarming. Het gemeentebestuur van Stabroek trok daarom op dinsdag 18 februari langs alle lagere scholen om te bekijken hoe zij met het thema omgaan.

Alle basisscholen krijgen van het gemeentebestuur een cheque van 250 euro. “Zoals ieder jaar krijgen alle scholen van ons een bedrag dat ze kunnen gebruiken voor duurzame investeringen. Ze mogen kiezen wat ze ermee doen, maar het moet wel te maken hebben met het milieu”, aldus schepen van Onderwijs, Veerle Nonneman (N-VA). “Dankzij deze week kunnen we de kinderen stimuleren om meer aandacht te hebben met het milieu en duurzaamheid.”

Sint Calasanz
De rondgang van het gemeentebestuur ter gelegenheid van de Dikke Truien dag begon al heel vroeg in Sint-Calasanz. Daar verzamelden alle kleuters en lagere schoolkinderen op de speelplaats om burgemeester Herman Jongenelen en zijn schepenen, Sarah Demartelaere, Veerle Nonneman en Liesbeth Bardyn te verwelkomen. De burgemeester nam al onmiddellijk de microfoon om de kinderen te ondervragen over de betekenis van de slogan “Wij trekken het aan” en van de Dikke Truien dag.

Hij kreeg daarbij genoeg goede antwoorden, want de kinderen wisten dat we op deze dag een dikke trui aantrekken en de verwarming wat lager zetten, ten bate van het milieu. Hierna mochten enkele jarigen naar voor komen om de cheque van 250 euro in ontvangst te nemen.  Er was ook nog een korte toespraak van de kinderen van de leerlingenraad, die het initiatief hadden genomen voor de installatie van een vriendenbank op school. En de kleuters hadden ook nog een prachtige collage gemaakt. Tenslotte zongen nog alle kinderen samen het schoollied, en dat was het tijd om de klassen op te zoeken. Weliswaar met de verwarming een graadje lager, maar toch warmer dan in de vrieskou buiten. (LW)

De Rekke
In de gemeentelijke basisschool De Rekke ging het gemeentebestuur langs bij de kleuterklassen, om hun ruilwinkel officieel te openen. “Onze kleuters mogen hun speelgoed, puzzel, boekje of iets anders omruilen voor een ander stuk speelgoed in onze kringloopwinkel”, vertelt juf Debby. Op die manier leren de kleuter dat niet al het speelgoed nieuw moet zijn, maar dat je ook andere spullen kan hergebruiken.

Nadien trokken de burgemeester en zijn schepenen naar het derde leerjaar, waar ze deze week les krijgen over de klimaatopwarming. Als afsluiter zongen alle leerlingen van de basisschool nog een liedje, in thema van het klimaat, voor het gemeentebestuur. Ter bedanking schonk schepen Veerle Nonneman nog de cheque van 250 euro aan enkele leerkrachten.

De Stappe
Na het bezoek aan De Rekke was het de beurt aan basisschool De Stappe in Stabroek. Daar werd het gemeentebestuur hartelijk ontvangen door juf Elke en haar leerlingen van de derde kleuterklas. In de gezellige buitenzithoek, onder een stralend winterzonnetje, luisterden de kinderen aandachtig naar een bijzonder Frans verhaal, van MOS Vlaanderen. Het verhaal draaide rond een oude boom die zijn laatste zaadjes verloor. Vogeltjes namen de zaadjes mee en zochten een geschikte plek om ze te planten. Uiteindelijk belandden ze op een grijze, betonnen speelplaats van een school. Dankzij het geplante zaadje groeide er een prachtige nieuwe boom, die de speelplaats omtoverde tot een groene en levendige omgeving. “Dit verhaal toont het belang van vergroening en hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken,” legde juf Elke uit.
Bij De Stappe krijgen de kleuters wekelijks een uurtje Franse les van juf Ellen. “We behandelen eenvoudige thema’s, maar de kinderen pikken de taal verrassend snel op,” vertelt juf Elke enthousiast. Het vroeg kennismaken met een andere taal zorgt ervoor dat de kinderen spelenderwijs een basis leggen voor later. Als blijk van waardering voor hun inzet en betrokkenheid werd ook deze school beloond met een cheque van 250 euro.

Sint Catharinaschool
De campagne #iktrekhetmijaan werd afgesloten in de Sint-Catharinaschool. Het gemeentebestuur werd daar ontvangen door meester Philip, die hen meenam naar het derde kleuterklasje van juf Annika. “We hebben de voorbije week gewerkt rond de aarde,” vertelt juf Anika. En dat was te merken! De kleuters spraken enthousiast over het thema. Ze vertelden over de dikke jas die de aarde beschermt, een speelse verwijzing naar de ozonlaag. Ook de problematiek rond CO2-uitstoot kwam aan bod, waarbij de kinderen verrassend goed konden uitleggen wat de gevolgen zijn en hoe we samen oplossingen kunnen bedenken. De jonge leerlingen gaven voorstellen om het probleem aan te pakken. Van minder autogebruik tot meer bomen planten en recycleren, ze hadden duidelijk goed naar de juf geluisterd. Met de overhandiging van de cheque van 250 euro werd het bezoek aan de school afgesloten.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *