Stabroek in de ban van prachtige tulpenweide van Peter en An

STABROEK – Op sociale media zijn de Stabroekse inwoners de laatste dagen dolenthousiast over de rode tulpenvelden die naast de Abtsdreef, achter de Mispelaarlaan, liggen. Het prachtige zicht lokte al veel nieuwsgierige mensen naar de weide. Helaas is het verboden om tulpen te plukken.

De tulpenweide is van landbouwer Peter Costermans en zijn vrouw An Kerstens. “Een jaar geleden kregen we bezoek van twee Nederlandse tulpenboeren”, begint Peter zijn verhaal. “Ze waren op zoek naar nieuwe velden om hun tulpenbollen te planten en zijn via kennissen bij ons terechtgekomen.”

In het begin was er vooronderzoek nodig. “Een tulpenweide in Stabroek is heel uitzonderlijk, dus hebben we eerst een grondanalyse gedaan. Voor het telen van tulpenbollen is een vrij hoog organisch stofgehalte vereist. Door het jarenlang gebruik van bedrijfseigen stalmest was dit geen probleem.” De samenwerking tussen Peter en de Nederlandse tulpenboeren was een feit.

Verboden te plukken

En op de eerste lentedagen stond er een rode vloed aan tulpen op de weide van Peter en An. Het prachtige, golvende beeld is niet onopgemerkt gebleven. Op sociale media regent het foto’s en nieuwsgierige berichtjes. “Maar toch is het helaas verboden om het domein te betreden en tulpen te plukken”, geeft Peter mee. 

Het is dan ook niet voor niets dat de Nederlandse boeren hun tulpenbollen hier planten. “Door het uitbloeien van de tulpen, maken de bollen ook nieuwe tulpenbolletjes aan. Die tulpenbolletjes zullen we nadien uit de grond halen om elders volgend jaar tot snijbloem te kweken en te verkopen of nieuwe tulpenbollen te planten.” 

(lees verder onder de foto)

Trots

Hoewel een tulpenpluk dus niet is toegestaan, zijn Peter en An wel aangenaam verrast door de fijne reacties. “De laatste dagen hebben we zelfs al een aantal fotografen aan de lijn gehad met de vraag om foto’s te komen nemen voor een communie- of lentefeest”, lacht Peter. “Het ziet er prachtig uit. In totaal zullen er toch meer dan een miljoen tulpen staan op onze weide. Voor Stabroek is dat heel uniek en daar zijn we toch wel trots op.”

Het laat ook zien dat er op de gronden in onze gemeente veel mogelijk is, zo niet alles. “Zo ontstaat er een heel divers landbouwgebied dat we zeker moeten koesteren”, vermeldt Peter.

Koninklijke Ganzenrijders Stabroek

Naast de duizenden rode tulpen zullen binnen een paar weken ook gele tulpen in bloei staan op de weide. Rood en geel, dat zijn de kleuren van de Koninklijke Ganzenrijders van Stabroek, waar Peter ruiter is. “Toen de deal rond was, grapte ik of de kleuren rood en geel mochten zijn. Onze gansrijdersvereniging bestaat 100 jaar en dat zou toch een mooi eerbetoon zijn. Helaas zullen de gele tulpen in bloei staan wanneer de rode al verwelkt zijn, maar het is prachtig om dit te kunnen verwezenlijken.”

De Nederlandse tulpenboeren waren nieuwsgierig naar het gansrijden en vlak voor het keizerschap in Zandvliet brachten ze een bezoekje aan An en Peter. “Met prachtige roodgele tulpen, speciaal voor het gansrijden. Het waren er zoveel, dat we de ochtend van het keizerschap vier boeketjes hebben gegeven aan de vrouwen van de deelnemende Stabroekse koningen.”

An en Peter weten nog niet of er volgend jaar opnieuw een tulpenweide zal komen. “Tulpen mag je pas om de zeven jaar op dezelfde grond planten, dus als er nieuwe tulpenbollen aankomen, zal het sowieso niet op dezelfde plek zijn”, sluit Peter af. Een ding is zeker: de trotse landbouwers hebben hun inwoners alvast een prachtig zicht geschonken.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Een mooi project.Jammer van de miscommunicatie. Nu voelen veel mensen zich schuldig aan overtredingen. Het had er beter ter plaatse op borden opgestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *