Stabroek breekt uit: tegelwippen in de gemeente

©VL-Tegelwippen

STABROEK – Op 21 maart startte het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Steden en gemeenten breken zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook gewoon veel mooier! De gemeente SStabroek roept dan ook iedereen op om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen.

Wil je graag meedoen? Breek dan tegels uit in je voor-, achter- of geveltuin. Vanaf 21 maart tot 31 oktober geef je die in via de tegelteller op de website vk-tegelwippen.be. Stabroek heeft zich alvast aangemeld en doet mee. Jij toch ook? Samen gaan we voor de hoofdprijs!

Wat is er te winnen?
Behalve een aangenamere leefomgeving, zijn er ook nog enkele prijzen te winnen wanneer je je actie online registreert: tijdens de campagne wordt elke maand uit de inzendingen van die maand een leuk initiatief geselecteerd en beloond met een sponsorpakket. Aan het einde van de campagne wordt er een prijs uitgereikt aan: de gemeente met het hoogste aantal gewipte tegels; de winnaar per categorie van gemeenten (kleine/middelgrote/grote gemeenten). Wil je graag meedoen of meer weten? vk-tegelwippen.be.

Subsidie

De gemeente is er zich van bewust dat vele voortuinen momenteel reeds volledig verhard zijn. Toch willen ze ook die verhardingen verminderd zien. Daarom lanceert Stabroek een nieuwe premie. Deze moet je helpen te ontharden. Op deze manier tracht zij haar inwoners extra te stimuleren om de gemeente groener en minder verhard te maken.Wil jij gaan uitbreken en je in orde stellen met de geldende regelgeving? Vraag je premie aan!

Je kan volgende subsidies krijgen, indien aan de voorwaarden voldaan is:

  1. Aanleg geveltuin:De subsidie bedraagt 60% van de bewezen aankoopprijs van het plantgoed, gebruikt voor de geveltuin. De subsidie bedraagt maximum 50 euro.
  2. Ontharding voortuin:
    -Gazon ter vervanging van een verharding: 7,50 euro/m².
    -Beplanting ter vervanging van een verharding: 15,00 euro/m².
    -De subsidie bedraagt maximum 600,00 euro.
    -De subsidie bedraagt maximum 70% van de bewezen kosten.

Uiteraard is de premie hoger voor de aanleg van planten dan voor gras, omdat dit ook nog eens goed is voor de biodiversiteit. Het volledige reglement met de voorwaarden, kun je downloaden. Belangrijk om te weten is dat voor een geldige subsidieaanvraag ook foto’s nodig zijn van de situatie voor de ontharding en de situatie erna. Download het aanvraagformulier

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *