95 Sociaal werkers binnen Eerstelijnszone Noorderkempen versterken samenwerking tijdens netwerkdag

95 sociale werkers kwamen op de netwerkdag samen in zaal Lux in Kapellen

NOORDERKEMPEN – Op dinsdag 28 maart organiseerde de Eerstelijnszone (ELZ) Noorderkempen een eerste netwerkdag voor 95 sociaal werkers in zaal Lux in Kapellen. De netwerkdag moet de samenwerking tussen de OCMW’s, het CAW en de diensten maatschappelijk werk binnen de ELZ versterken, om inwoners in nood beter te kunnen ondersteunen.


In deze tijden kampen heel wat mensen met financiële- en psychosociale problemen, eenzaamheid, angsten, huisvestingsnood, enz. “Die kwetsbare groep wordt steeds groter, door de corona- en energiecrisis. Voornamelijk jongvolwassenen en senioren kennen die problemen”, vertelt Kristel van eerstelijnszone Noorderkempen. “Vaak weten ze niet bij welke instantie ze terechtkunnen met hun vragen omtrent welzijn. Ze hollen van het kastje naar de muur en overal moeten ze hun verhaal opnieuw doen.”
Daarin wil Eerstelijnszone (ELZ) Noorderkempen verandering brengen door het geïntegreerd breed onthaal (GBO) op te richten. “Met als hoofddoel mensen makkelijker de weg te laten vinden naar de juiste hulp. We willen 3 verschillende diensten van de ELZ samenbrengen. De OCMW’s, het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen.” Daarnaast wil de ELZ ook de toegankelijkheid van de verschillende diensten verbeteren en onderbescherming voorkomen.

De contactpersonen leerden elkaar kennen op de netwerkdag

95 sociaal werkers van de ELZ-gemeenten (Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel) hebben elkaar ontmoet op de netwerkdag in zaal Lux in Kapellen om te brainstormen rond het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO). “We moeten er vooral voor zorgen dat kwetsbare mensen niet bij elke dienst hun verhaal moeten doen”, vertelt Sandra Bruyns van OCMW Kapellen. “Op welke dienst die persoon ook terechtkomt, achter de schermen moeten wij er dan voor zorgen dat die persoon op de juiste plek terechtkomt.”
Florence Gommeren van CAW Noorderkempen geeft een voorbeeld. “Als er iemand binnenkomt bij OCMW die met huisvestingsproblemen zit, kan het OCMW daar zelf niet bij helpen. Het is dan de bedoeling dat de assistent van OCMW binnen het Geïntegreerd Breed Onthaal contacten zoekt om die persoon te helpen en door te verwijzen, zonder dat die opnieuw zijn/haar verhaal moet brengen. Het is dus eigenlijk een samenwerking om een kwetsbare doelgroep efficiënter te helpen.”

De netwerkdag moet de samenwerking tussen de OCMW’s, het CAW en de diensten maatschappelijk werk binnen de ELZ versterken,

Het GBO wordt geen fysieke plek, maar is eerder een samenwerkingsverbond achter de schermen van de sociale diensten. “Bekijk het als een soort van database”, zegt Didier Pelsers van de sociale dienst van ziekenfonds Solidaris. “Een soort van lijst met contactpersonen die we kunnen bereiken om mensen door te verwijzen.”

de verschillende mogelijkheden in deze samenwerking werden met elkaar te besproken

En al die contactpersonen leerden elkaar kennen tijdens een eerste netwerkdag. “Het was super. Eindelijk konden we gezichten plakken op de stemmen die we al regelmatig hebben gehoord over de telefoon”, zegt Sandra. Florence van CAW vult aan: “Het was heel leerrijk om de verschillende mogelijkheden in deze samenwerking met elkaar te bespreken.” Binnen 3 jaar moet het project rond het Geïntegreerd Breed Onthaal helemaal op punt staan.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *