Sportpaleis krijgt grondige facelift en vergroot capaciteit

Nadat het Antwerpse Sportpaleis vorig jaar een nieuw dak kreeg,  wordt nu gestart met de vernieuwing aan de binnenkant van de Merksemse muziektempel. De werken zullen ongeveer 20 miljoen euro kosten waarvan het Antwerpse provinciebestuur de helft voor haar rekening neemt.
Het vernieuwde Sportpaleis zal 23.359 plaatsen hebben en tegen 2013 moeten alle werken achter de rug zijn. Omdat de uitvoering telkens gebeurt in de zomerperiode zullen de geplande concerten geen hinder ondervinden.
De renovatiewerken moeten vooral het comfort van de bezoekers verbeteren. Het immense authentieke balkon, uit 1933, wordt vervangen door een compleet nieuwe constructie die heel wat minder steil zal zijn. Dat zal niet alleen het zicht van de toeschouwers op het balkon zelf, maar ook die op de tribuneplaatsen eronder, ten goede komen. Wie nu een zitje had op de laatste rijen had immers een beperkt zicht door het overhangende balkon. Het nieuwe balkon krijgt een stalen structuur waarin ook de buitentrappen zijn verwerkt. De werken aan het balkon gebeuren tijdens de zomermaanden.
Wielerpiste verdwijnt
Tijdens de twee daaropvolgende zomers zullen mobiele tribunes in de zaal worden vervangen door betonconstructies die de toegangen tot het middenplein en de tribunes vereenvoudigen. Er wordt ook werk gemaakt van bredere doorgangen en vlottere circulatiemogelijkheden. De jarenoude wielerpiste zal worden afgebroken. Ook de buitengevel wordt aangepakt en krijgt isolatie rond het volledige gebouw. Uiteindelijk zullen het Sportpaleis en de aansluitende Lotto Arena één geheel vormen.
Verhoging capaciteit
De moderniseringswerken, en het verdwijnen van de wielerpiste, hebben tot gevolg dat de capaciteit van het Sportpaleis zal stijgen van 18.400 naar 23.359 plaatsen. Na de zomer van dit jaar komen er al 1.000 plaatsen bij. In de twee daaropvolgende zomers worden nog eens 1.700 en 2.200 extra plaatsen gecreëerd. Volgens bestendig afgevaardigde Marc Wellens heeft het wielrennen geen toekomst meer in het Sportpaleis en is het wegwerken van de wielerpiste noodzakelijk. Met het te verwachten hoger aantal bezoekers komt er ook een uitbreiding van de sanitaire blokken en worden extra cateringruimtes voorzien. Het aantal rolstoelplaatsen wordt uitgebreid, van 24 naar 80. In de zaal worden de verouderde klapstoeltjes vervangen door ergonomische zitjes die ook al in de Lotto Arena worden gebruikt. Na de werken moet de zaal ook een betere akoestiek hebben en komt er een tweehonderd meter lange en één meter hoge videowand. Hiervan was al een voorsmaakje te zien tijdens de concertreeks van Clouseau in 2009.
Geen overlast
Volgens manager Jan Van Esbroeck moet de buurt zich geen zorgen maken over bijkomende geluid- of verkeersoverlast. De extra geluidsdemping en isolatie zorgen er voor dat de geluidsuitstoot naar buiten toe minder zal zijn. Het Sportpaleis heeft momenteel 4.000 parkeerplaatsen op privé-terrein en vorig seizoen kwam meer dan 40% van de bezoekers met het openbaar vervoer of met bussen. Met de toekomstige nieuwe park and ride-mogelijkheden aan het einde van de A12 in het Zuiden en aan Wijnegem Shopping Center in het Oosten zal het Sportpaleis ook met tramlijnen 6 en 5 bereikbaar zijn. (Fons Schrijvers)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *