Spoorovergang Kalmthoutsesteenweg (N122) onderbroken vanaf 10 mei

KAPELLEN – Vanaf woensdag 10 mei tot en met vrijdag 2 juni vernieuwt Infrabel de spoorovergang van de Kalmthoutsesteenweg (N122). De overweg is gedurende deze periode onderbroken voor alle wegverkeer. Ook de aansluiting van De Pretlaan op de Kalmthoutsesteenweg is niet toegankelijk.

Infrabel vernieuwt vanaf woensdag 10 mei de overwegbekleding aan de spooroverweg op de Kalmthoutsesteenweg. Door jarenlang wegverkeer zijn deze rubberen platen aan vernieuwing toe.

De lange, schuine overweg wordt opgebroken en heraangelegd in een aaneenschakeling van betonnen blokken van telkens 9 meter. Deze blokken worden op voorhand aangeleverd per uitzonderlijk transport en binnen de werfzone gestockeerd. Aan de hand van twee grote kranen, gepositioneerd langs beide zijden van de spoorweg, worden de betonblokken op hun plaats gezet.

Dit werk kan alleen worden uitgevoerd als beide sporen buiten dienst zijn gedurende een lange periode. Niet alleen het wegverkeer, maar ook het treinverkeer ondervindt dus hinder (zie onder). De omleiding van de (goederen)treinen werd reeds jaren geleden aangevraagd en ingepland via het buitenland. Daarom was het niet mogelijk om dit werk te combineren met de aanleg van het fietspad langs de Kalmthoutsesteenweg, aldus Infrabel.

Voor de opstelling van de kranen moet op enkele plaatsen de recente infrastructuur worden opgebroken of aangepast, zoals bijvoorbeeld het dempen van een gracht of het opbreken van een afsluiting.

Geluidshinder
Om de uitvoeringsperiode zo efficiënt mogelijk te gebruiken, wordt ook ’s nachts aan de spooroverweg gewerkt. Dit kan lawaaihinder met zich meebrengen.

Bereikbaarheid en omleidingen

Voor het doorgaand verkeer is er een omleiding via Kalmthout langs de Kapelsestraat, Ertbrandstraat, Klinkaardstraat, Putsesteenweg, Heuvel, Statiestraat en Kapellensteenweg en vice versa. Ook de Lijn volgt deze omleiding.
Alle woningen op de Kalmthoutsesteenweg ten zuiden van de spooroverweg blijven bereikbaar vanaf de N11 Kapelsestraat in Kapellen. Alle woningen ten noorden van de spooroverweg blijven bereikbaar vanaf de N121 Kapellensteenweg in Kalmthout.
Door de omvang van de werfzone is ook de nieuwe fietsoverweg tijdelijk ontoegankelijk. Fietsers komende van de Georges Spelierlaan volgen de omleiding via de Eksterlaan, Heidestraat-Noord, Franselei, Korte Franselei en nemen daar de fietsspooroverweg tot in de Pretlaan.

Vanaf zaterdag 3 juni is de spooroverweg terug open.

Binnen de periode van de afgesloten spooroverweg geldt er van 17 mei tot en met 2 juni op de Kalmthoutsesteenweg nog beurtelings verkeer tussen de Korte Dennenburgdreef en de Weerstandersdreef omwille van nutswerken. Er is geen omleiding voorzien.

Treinverkeer onderbroken
Van donderdag 18 tot zondag 21 mei en van zaterdag 27 tot maandag 29 mei wordt er 24/24u gewerkt en is het treinverkeer volledig onderbroken. Er rijden wel vervangbussen: plan je route via de app van de nmbs of op www.nmbs.be

Tot eind dit jaar wordt in de weekends geregeld aan het spoor gewerkt, waardoor er in het weekend geen treinverkeer is tussen Antwerpen en Essen. Meer info daarover vind je hier

©Infrabel/gemeente Kapellen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *