Sp.a – groen Kapellen wil eenzaamheid in Kapellen aanpakken

KAPELLEN – We zijn al aan onze tweede lockdown in enkele maanden. Dat begint te wegen op mensen. Tijdens de eerste lockdown was het prachtig weer en konden we genieten van de lente. De tweede lockdown valt nu samen met de kortste dagen van het jaar. Opnieuw moeten we onze contacten beperken, van jong tot oud, en dat minstens voor enkele weken.

Eenzaamheid steekt opnieuw de kop op en dreigt serieus wat ‘collateral damage’ met zich mee te brengen. Sp.a-groen heeft een voorstel klaar liggen dat ze maandag op de gemeenteraad willen brengen.

De nieuwe maatregelen hakken er stevig in. Zowel economisch als menselijk. Het ontbreekt de mensen ook vaak aan moed om er opnieuw tegen aan te gaan. Verschillende mensen hebben al een dierbare verloren ten gevolge van COVID-19. Het is een zeer zware periode. Voor burgers die een sociaal netwerk hebben waarop ze kunnen terugvallen, is het uiteraard ook een moeilijke periode, maar ze hebben nog een beperkt sociaal contact. Maar vergis u niet: zelfs hier is eenzaamheid vaak aanwezig. Helaas zijn er ook veel mensen die alleen wonen en die niet over zulk sociaal netwerk beschikken. Wekenlang geïsoleerd zitten in je huis kan diepe sporen nalaten. Daarom willen we contact maken met al onze burgers om hen door deze zware periode te loodsen. We kunnen helaas niet bij elke deur gaan bellen, maar we kunnen wel telefonisch met hen contact opnemen. We willen weten hoe het met hen gaat. We willen een steun zijn in moeilijke tijden voor zij die er nood aan hebben.
Gemeenteraadslid Tom Namurois (sp.a): “Tijdens de eerste lockdown in april hadden we in de gemeenteraad al eens aan de gemeente gevraagd om de 70- plussers en alleenstaanden op te bellen om te vragen hoe het met hen gaat. Het gemeentebestuur ging hier toen niet op in. Wel hebben ze de 70-plussers een flyer bezorgt. Zo werkt het natuurlijk niet. Burgers die het moeilijk hebben, nemen vaak niet zelf de telefoon. Een tijdje later heeft het gemeentebestuur alsnog ons voorstel ter harte genomen door een belronde te organiseren. We zitten nu opnieuw in dezelfde situatie enkel merken we dat de eenzaamheid nu breder verspreid is.”
Sp.a-groen Kapellen wil een team samenstellen uit gemeentepersoneel en vrijwilligers die een handje willen helpen. Tom Namurois: “Bepaalde gemeentediensten hebben het nu drukker met corona, maar andere diensten hebben het nu minder druk dan normaal. Ik ben er van overtuigd dat zij die tijd hebben, zich mee onder het project willen scharen. We zien ook dat er veel solidariteit is onder de mensen. Zie maar naar de grote instroom om extra handen in ziekenhuizen en woonzorgcentra te voorzien. Samen met gemeentepersoneel en vrijwilligers willen we in eerste instantie de 70-plussers en alleenstaanden de komende weken opbellen om met hen een praatje te slaan. Om te vragen hoe het met hen gaat, hoe ze deze weken ervaren, waar we eventueel kunnen helpen, etc. Niet iedereen gaat hier misschien nood aan hebben, maar ik ben er van overtuigd dat we honderden Kapellenaren hiermee een hart onder de riem kunnen steken. Het is zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke onlangs zei: “We mogen elkaar niet vastpakken, maar we gaan elkaar niet loslaten”. Dit was een sterke boodschap die we nu willen omzetten in de praktijk.” Tom Namurois besluit: “We weten dat deze actie uitzonderlijk veel werk met zich meebrengt, maar onze zorg levert momenteel ook bovenmenselijke prestaties. Het is hoog tijd om niet meer aan de zijlijn te staan, maar in actie te schieten voor onze burgers.”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *