Sp.a – Groen Kapellen tevreden over nieuwe PMD-zak maar mist enkele bijkomende initiatieven

KAPELLEN – Vanaf 1 maart zal de gemeente in samenwerking met IGEAN de mogelijkheden van de PMD – zak verder uitbreiden. Bovenop de bestaande PMD-materialen, wordt andere plastiek, die hiervoor in de restafvalzak belandde, mee opgenomen in de ‘nieuwe blauwe zak’.

Op maandag keurde de gemeenteraad een retributiereglement goed om ook kleine zakken van 30 liter aan te bieden omdat daar vraag naar zou zijn.
‘Op zich een goede maatregel, die ik volledig ondersteun’, zegt sp.a gemeenteraadslid Tom Namurois. ‘We gooien dagelijks veel plastiek in onze restafvalzak. Door de komst van de nieuwe blauwe zak kunnen we heel wat ruimte en dus ook geld besparen. Toch is het een gemiste kans dat de gemeente, samen met IGEAN, niet tegelijk de mogelijkheid biedt om kleine restafvalzakken van 30 liter te introduceren. De restafvalzakken die we nu gebruiken, hebben een inhoud van 80 liter. Voor mensen die een container gebruiken stelt er zich geen probleem. Voor Kapellenaren die enkel afvalzakken gebruiken is dat een ander paar mouwen. Doordat het plastiek vanaf 1 maart naar de PMD-zak mag verhuisd worden, zullen voornamelijk alleenstaanden en koppels die in appartementen wonen niet om de twee weken aan hun 80 liter restafval komen. Niet iedereen beschikt over een ruimte om deze ergens op te bergen buiten de leefruimte. Nu worden deze Kapellenaren verplicht om ofwel om de twee weken halve zakken mee te geven of hun afval één maand bij te houden tot bij een volgende lichting, wat niet zo hygiënisch is. Het is een pervers effect. Als je sterk je best doet om goed te sorteren, word je hier financieel voor gestraft. Dat kan niet de bedoeling zijn.’
Daarom stelde sp.a gemeenteraadslid Tom Namurois maandag op de gemeenteraad voor om ook restafvalzakken van 30 liter te voorzien en met uitbreiding ook voor het groenafval. ‘Niet enkel alleenstaanden en koppels zullen van deze 30 liter- zakken gebruik kunnen maken, ook voor Kapellaren met een container is dit een rijke aanvulling om flexibel met afval om te gaan in de toekomst’. Verder suggereerde Tom Namurois nog het idee om afvalcontainers voor PMD te voorzien voor zij die dat wensen, naar analogie met de papiercontainer. De gemeente gaat het voorstel meenemen naar IGEAN.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *