Schoem in Hoevenen officieel geopend: “De ontmoetingsplaats voor alle inwoners”

HOEVENEN – Op vrijdag 24 mei vond de officiële opening van Ontmoetingscentrum Schoem plaats, achter het oude gemeentehuis in Hoevenen. Het Schoem moet een sociale plaats worden waar inwoners voor verschillende zaken terechtkunnen en waar ruimte is voor ontspanning.

De wijk achter het oude gemeentehuis van Hoevenen is de laatste decennia stevig uitgegroeid. GBS De Rekke breidde uit en naast een nieuwe kleuterschool voor De Rekke kwam er ook nog een topsporthal. Er zijn heel wat nieuwe woningen gebouwd voor de nieuwe straat August Huybrechtslaan. En met het Schoem krijgt die wijk nu een volwaardig ontmoetingscentrum.

Burgemeester Rik Frans (N-VA) opende de feestelijke avond. “Om tot zo’n project te komen, moet men goed samenwerken. Je moet in vertrouwen kunnen werken, je ideeën kunnen delen en samen beslissingen nemen. Dat hebben we gedaan met het gemeentebestuur en de voltallige ploeg van het gemeentepersoneel, samen met IGEAN.”

Burgemeester Rik Frans (N-VA)

Hij benadrukte vooral de samenwerking met schepen voor Sociale Zaken, Herman Jongenelen (CD&V). “We stonden hier destijds samen in het hoge gras, dromend van hoe het eruit zou kunnen zien.” De burgemeester bedankte zijn collega-schepenen, het gemeentepersoneel, directeur Sandra Denis, IGEAN, OLO Rotonde en alle andere externe partners. 

De opening kon rekenen op hoog bezoek. Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) keken met grote ogen naar het nieuwe gebouw. “Het Schoem wordt dé draaischijf van persoonsgebonden dienstverlening en wordt de ontmoetingsplaats. Het doet me een plezier te horen dat dit er is gekomen na een participatietraject”, aldus minister-president Jan Jambon.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Minister Annelies Verlinden: “Hier mogen mensen zichzelf zijn en hier zullen veel nieuwe ontmoetingen en verbindingen plaatsvinden. Samenwerken, elkaar ondersteunen en elkaar helpen wordt door dit gebouw mogelijk gemaakt. Het zal voor alle leeftijden waardevol zijn.”

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V)

Faciliteiten 

In het nieuwe gebouw (met een kostprijs van 16 miljoen euro) zitten heel wat sociale diensten verscholen. De Spiegeltent is dé ontmoetingsplek waar senioren kunnen kaarten, petanquen of biljarten. Dinsdag en donderdag kan (op reservatie) iedere inwoner er een warme maaltijd krijgen. En er komt een programma met tal van activiteiten waar iedere inwoner zich voor kan inschrijven. Dankzij het kansarmentarief zijn die activiteiten ook zeer voordelig en laagdrempelig voor iedereen.

Ook aan een kinderopvang werd gedacht. ‘Stekebees Schoem’ heeft 18 plaatsen voorzien, een prachtige speeltuin met zicht op het park achter het gebouw. Op het Welzijnspunt in het Schoem staan dan weer verschillende partners dan weer in voor het mentaal welzijn van jong en oud.

Inwoners die het financieel moeilijker hebben, kunnen ook terecht in het Schoem. De Sociale Kruidenier heeft sinds heden haar winkel in het Schoem gevestigd en bevindt zich naast de Voedselbank. Het ‘Rap Op Stap’-kantoor voor uitstapjes met het kansarmentarief vind je ook in het ontmoetingscentrum.

Sociaal Huis en seniorenwoningen

In het Schoem wordt ook de persoonsgebonden dienstverlening en het OCMW onder één dak gebracht onder de naam: Schoem Administratie. Het wordt één centrale plek voor persoonsgebonden dienstverlening waar de gemeente zal samenwerken met externe welzijnspartners.

Tot slot is er ook nog de bib (met gameruimte), en boven het Ontmoetingscentrum zijn er nog 30 seniorenwoningen en 6 zorgwoningen. OLO Rotonde heeft ook een Zorgpunt binnen het Schoem voor de bewoners van de zorgwoningen.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 reacties

  1. Allemaal heel mooi ! Alleen maak ik me zorgen over dat water rond het kinderdagverblijf! Een kind moet maar een gaatje zien waar hij zijn hoofdje kan doorsteken en het kan ontsnappen.
    Hopelijk is er nog wat geld over voor een degelijke omheining zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *