Samenwerking met bedrijfsleven brengt innovatief leermateriaal naar Provinciaal Onderwijs Vlaanderen

De TEO-leerkoffers in het provinciaal onderwijs worden voorgesteld door Daniëlle Segers en leerlingen (PITO), gedeputeerde Luk Lemmens, Nico Van den Broeke (Volvo Trucks), Bien Vanderstappen (TEO),
Griet Mathieu & Koen Bouve (POV), Vickie Decocker (Agoria). © Provincie Antwerpen

STABROEK – Door de snelle ontwikkelingen in digitalisering, energietransitie, elektrificatie en AI, is er een groeiende nood aan technisch geschoold personeel. Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) heeft daarom de handen ineengeslagen met TEO, een scale-up die andere bedrijven helpt om technisch talent te ontdekken en te ontwikkelen door middel van interactieve leerkoffers en een zelf ontwikkeld leerplatform. Door de samenwerking van POV en TEO zullen de leerlingen van het Provinciaal Onderwijs zich nog beter kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt van morgen.

Deze belangrijke samenwerking tussen het provinciaal onderwijs en het bedrijfsleven is een mijlpaal voor het onderwijs in Vlaanderen. Om het technisch en beroepsonderwijs te versterken kiest het provinciaal onderwijs ervoor af te stappen van de klassieke lesmaterialen voor de opleidingen elektriciteit, pneumatica en elektropneumatica en de overstap te maken naar praktijkgebaseerd lesmateriaal van TEO. TEO richt zich op het verstrekken van laagdrempelige technische opleidingen aan bedrijven zoals Volvo Trucks, Niko, Pfizer, Coca Cola, Alpro en Melexis. Dit doen ze door middel van interactieve leerkoffers geïntegreerd met een eigen innovatief leerplatform.

De leerkoffers en het leerplatform werden ontworpen door TEO. De scale-up ontwikkelde een leerplatform dat een digitale bibliotheek bevat vol met technisch lesmateriaal: theoretische, audiovisuele (micro)lessen én tonnen praktijkoefeningen. TEO draait de klassieke didactiek immers om: leerdoelen worden eerst omgezet in praktijkoefeningen en nadien wordt de bijbehorende theorie ter ondersteuning toegevoegd. De leerlingen kunnen de praktijkoefeningen vervolgens zelf uitvoeren op de interactieve leerkoffers – waar TEO een eigen integratiealgoritme voor schreef en een patent voor ontving. Op die manier leren leerlingen niet alleen theorie, maar krijgen ze ook de kans om praktijkvaardigheden te verwerven, wat het leerproces aanzienlijk versterkt.

Leerlingen van PITO Stabroek stellen de TEO-leerkoffer voor aan gedeputeerde Luk Lemmens. © Provincie Antwerpen

Luk Lemmens, voorzitter van Provinciaal Onderwijs Vlaanderen: “Deze baanbrekende samenwerking slaat een brug tussen het provinciaal onderwijs en het bedrijfsleven. Het innovatief leermateriaal biedt onze leerlingen toegang tot de nieuwste technologieën en stelt hen in staat om niet alleen theoretische kennis op te doen, maar ook om praktische vaardigheden te ontwikkelen die van onschatbare waarde zijn voor hun toekomstige loopbaan. Op die manier versterken we ons technisch en beroepsonderwijs: we leggen de nadruk op innovatief, kwaliteitsvol onderwijs dat naadloos aansluit bij de arbeidsmarkt. Deze samenwerking zorgt er ook voor dat scholen en bedrijven nu hetzelfde leermateriaal kunnen gebruiken – wat uniek is in Vlaanderen.”

Het leermateriaal van TEO wordt niet alleen gebruikt door bedrijven en het onderwijs; het wordt ook door hen gecreëerd. “De contentcreatie voor het leerplatform gebeurt zowel door TEO, de bedrijven als het onderwijs. Het leerplatform bevat dus up-to-date leermateriaal dat overal en voor iedereen beschikbaar is. Door de input van zowel de bedrijven als het onderwijs sluit de inhoud perfect aan op de behoeften van de arbeidsmarkt”, verduidelijkt Bien Vanderstappen, CEO van TEO.

Ook Daniëlle Segers, directeur van PITO Stabroek, ziet de voordelen van het nieuwe leermateriaal: “Het nieuwe leermateriaal biedt aan onze leerlingen een verrijkende leerervaring: het vergroot de betrokkenheid en maakt het leerproces boeiender. Daarnaast kunnen onze leerlingen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau leren door de op maat gemaakte leerroutes – wat ook voor de leraren een waardevolle toevoeging is omdat ze zo gemakkelijker kunnen differentiëren. Bovendien bieden de analytische mogelijkheden onze leraren waardevolle inzichten in de voortgang van hun leerlingen, waardoor ze hun instructie doelgericht kunnen aanpassen om aan de behoeften van elke leerling te voldoen.”

De leerkoffers en het leerplatform zullen binnenkort in elke provinciale STEM-school – verspreid over de 5 provincies – beschikbaar zijn voor de leerlingen in de opleidingen elektriciteit, pneumatica en elektropneumatica.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *