RUP Fort Kapellen scoort onvoldoende voor Groen

Op 23 april  hebben de Kapelse gemeenteraadsleden het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) van Fort Kapellen en het spoorwegtracé goedgekeurd. Het plan  voor het Fort  voorziet de aanleg van een provinciale sporthal en de realisatie van woongelegenheid.  Pieter Buysse en Mieke De Schepper van Groen Kapellen staan niet achter de huidige plannen.. “Er zijn teveel kwalijke gevolgen voor de directe omgeving.”
Tot op heden zijn de buurtbewoners niet betrokken geweest bij de voorgestelde plannen. Groen vraagt zich af of iedereen zich bewust is van de extra te verwachten verkeersdrukte in de Fortsesteenweg. “We vinden dat deze rustige doodlopende woonstraat niet de ideale locatie is voor een provinciale sporthal. Het zal extra autoverkeer aantrekken van buiten de gemeente.”, stelt Pieter Buysse. “In onze regio zijn er betere locaties voorhanden. Een provinciale sporthal moet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en direct aansluiten op een hoofdweg. Het Fort biedt zeker kansen om de hoogdringende sociale woningen bij te bouwen. Maar dan wel zoveel mogelijk vooraan en dicht bij de ingang van het terrein, op de locatie waar men nu de sporthal heeft gepland.”
“We vrezen dat de bewoners en de natuur nadelen zullen ondervinden.”, voegt Mieke De Schepper eraan toe. “De woonzone wordt gecreëerd op een donkere uithoek van het terrein. Voor de veiligheid van de toekomstige bewoners zal het noodzakelijk zijn om extra verlichting op de gebouwen en het terrein aan te brengen. Deze lichtzee is echter onaanvaardbaar in een Habitatrichtlijngebied voor vleermuizen, omdat het een verstorend effect heeft op hun vliegroutes. Omwille van deze redenen is het voor mens én dier dus veel logischer om de woonzone meer vooraan in te plannen, direct aansluitend bij de Fortsesteenweg.”
Groen gaat actie ondernemen om de gemeente aan te sporen de bestemmingen in het ruimtelijk uitvoeringsplan te herbekijken en eist dat er een Milieu Effecten Rapport wordt opgesteld om de werkelijke gevolgen van het huidige plan te onderzoeken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder